dissabte, 14 de setembre del 2024

14 de setembre El nostre blog, el teu blog


Mentre vaig preparant aquests textos diaris penso que sembla que només parlem d’èxits majúsculs i algú els podria entendre com banals perquè els llegim cada dia en aquest blog i sembla que tothom pugui obtenir medalles olímpiques, però aquests és un privilegi reservat a uns pocs que aconsegueixen l’excel·lència en un moment determinat (en temps de competició) i que han tingut la sort de que les lesions els respectin en els dies o mesos previs. És una combinació peculiar que demanda dels esportistes ser-hi i estar preparats i que “els deus” els concedeixin no coincidir en el temps amb algun “monstre” que no els permetrà brillar com ho podrien haver fet en un altre moment. Moltes condicions alhora però totes demanen ser-hi i estar preparat.

Mentre ho preparava he decidit barrejar amb aquesta gent extraordinària persones que practiquen esports desde el sector amateur. No han fet de l’esport la seva professió sinó que per a ells i elles és una activitat que els omple i els fa sentir-se “vius”, “completament vius” i que segurament no sortiran als llibres de récords ni tan sols als diaris locals però que formen part de la intrahistòria de l’esport.  Clubs modestos, persones dedicades... també entraran en les nostres pàgines al costat dels més premiats.

Ens acostem també als esports, no només als esportistes. Normes, història, en els casos que correspon la història olímpica... D’alguns esports no en tenim informació, són com capses buides amb una etiqueta però no els coneixem. Presentarem unes dades per anant-hi acostant-nos.

També parlem de competicions, sobretot olímpiques amb les curiositats i avenços o situacions que es van viure en elles. És curiós veure quan apareixen coses que avui són habituals: des de la participació de les dones, la inclusió dels esports o la creació de les vil·les olímpiques o l’aparició de les mascotes...

També hem introduït a persones que treballen en l’àmbit de l’esport des de els arbitres fins als periodistes esportius passant pels entrenadors, metges, fisios, podòlegs o nutricionistes. De tots ells de vegades és ben difícil trobar informació... però intentaré fer-los presents.

La vida d’alguns esportistes d’èlit és molt curta per això és important, molt important la formació que els permetrà continuar endavant. Alguns es queden als clubs com entrenadors o en els cossos tècnics. La feina de comentarista esportiu també és molt freqüent, encara que sigui de manera puntual, per aquells que coneixen bé l'esport des de dins.  Altres com professionals de l’àmbit de la salut, sovint relacionats amb l’esport: metges, fisioterapeutes, podòlegs, nutricionistes...  Altres, passen a l’emprenedoria i creen empreses de tota mena: de lloguer de velers a pistes de paddle passant per on vulgueu... és tot un món.Molts escriuen llibres amb la seva experiència personal, alguns amb l’ajut de periodistes o escriptors.  També hi ha qui entra en el món de la política municipal, autonòmica o estatal després de tenir un nom i un reconeixement. La veritat és que trobem esportistes d’èlit per tot arreu... la vida és sovint molt més llarga que la carrera esportiva.

No ens oblidem dels esportistes que ens van deixar prematurament. També els recordarem.

Però hi ha moltes dificultats per obtenir informació d’esportistes que participen en esports minoritaris, d’esportistes amb discapacitats, de professionals que treballen al món de l’esport des d'altres aspectes que no són la pràctica directa.

Demano disculpes si no posem tots els que són... és impossible. La idea és fer un recull i donar visibilitat a altres esports, esportistes o professionals de l’àmbit de l’esport que no estan permanentment als diaris o als mitjans de comunicació. Intentem situar-los en el calendari principalment per la data de neixament o per algun fet rellevant.    

Estic gaudint molt i aprenent molt. Quanta gent que no coneixia i que mereixen reconeixement. Estic posant un granet de sorra. He fet arribar la informació del blog a moltes federacions esportives, centres i professors d’educació física amb la idea de fer arribar aquesta informació a qui la vulgui llegir... Tan de bó serveixi perquè infants, joves o grans s’acostin al món de l’esport en qualsevol de les seves vessants i tinguin una vida més saludable.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada