divendres, 20 de setembre del 2024

20 de setembre Setmana del Llibre en Català 1998 Neix Marco Rau Arop 1989 Neix Paula Klamburg

Avui parlem de lectura en català, d'un corredor de migfons i d’una exnadadora de natació sincronitzada


La Setmana del Llibre en Català 2024 se celebra del 20 al 29 de setembre a Barcelona. És la 42a edició d’una cita que tornarà a mostrar la riquesa i diversitat de l’edició en català, amb segells editorials, llibreries i institucions. Una edició que se celebrarà de forma excepcional al passeig de Lluís Companys, ja que el Moll de la Fusta estarà afectat per la celebració de la Copa Amèrica, i en unes altres dates, coincidint amb les festes de la Mercè.

Molts esportistes han escrit llibres. Avui us en aconsello dos en català de l’alpinista Araceli Segarra: “Expedició al sostre de vidre” i “Ni tan alt ni tan difícil”.  

El primer és “Expedició al sostre de vidre” que va escriure amb l’empresària i docent Marta Duran. El sostre de vidre és una llosa que impedeix a les dones assolir la igualtat en tots els àmbits. És perillós perquè no el veiem. Sembla sòlid perquè ha estat construït, capa sobre capa, durant segles. Però el vidre el podem trencar. Una cordada a dues veus: Araceli Segarra, consumada alpinista, primera dona del país en assolir el cim de l'Everest i conferenciant i Marta Durán, empresària i docent, i viatgera impenitent, comparteixen, des de les experiències en primera persona o a partir de situacions habituals en ple segle XXI, els reptes, dubtes i pors als quals han de fer front moltes dones per seguir el camí que han triat. Com si fos una expedició, metàfora de moviment, de perseverança, de valor, de treball en equip, però també de compromís individual, aquest llibre pretén compartir eines i elements de reflexió per qui no es conformi, decideixi lluitar contra el que no és just i arribar al cim triat. Dones, i també homes, que vulguin omplir la motxilla amb el piolet i l'escombra, perquè al sostre s'hi arriba, el sostre s'ha de poder trencar i, evidentment, la trencadissa s'ha de recollir, per tal que les -i els- que vinguin al darrere no en trepitgin els pedaços.


El 20 de setembre de 1998 va néixer a Khartum, la capital del Sudan en Marco Rau Arop. És un esportista canadenc que competeix en atletisme, especialista en les carreres de migfons. Va participar en dos Jocs Olímpics d'Estiu, en els anys 2020 i 2024, obtenint una medalla de plata a París 2024, en la prova de 800 m. Va guanyar dues medalles en el Campionat Mundial d'Atletisme, en els anys 2022 i 2023, en la prova de 800 m.


El 20 de setembre de 1989 va néixer a Barcelona la Paula Klamburg i Roque. És una nedadora catalana de natació sincronitzada, ara retirada. Va ser guanyadora d'una medalla olímpica i va ser 4 vegades campiona del món. Biografia El seu naixement va tenir lloc el 1989, concretament, al 20 de setembre d'aquest mateix any, a Barcelona. Actualment, equilibra la seva exigent vida en l'àmbit esportiu amb els estudis de disseny a ESDI. Va iniciar la seva pràctica en la natació artística a la primerenca edat de 7 anys i des de llavors ha estat part del famós Club Natació Kallipolis. Paula Klamburg destacava com a una de les integrants de l'equip absolut de natació artística. Després de nombrosos anys de dedicació, va aconseguir formar part d'aquest selecte grup de joves talentoses que no paraven de collir èxits i trofeus. Va rebre entrenament d'Anna Tarrés, que ha guiat destacades nedadores com Gemma Mengual, entre d'altres. Carrera esportiva Va participar, als 22 anys, en els Jocs Olímpics d'Estiu de 2012 celebrats a Londres (Regne Unit), on va aconseguir guanyar la medalla de bronze en la competició per equips. Al llarg de la seva carrera ha aconseguit entre d’altres 3 medalles d’or al Campionat Mundial celebrat a Rússia l’any 2010, medalla d’or i dos de plata al Mundial de Roma del 2009, també va fer presència en el campionat del món de Barcelona, en aquest va guanyar 3 medalles de plata i doble medalla de plata en el Campionat Europeu de Budapest del 2010. Abans que siguin els Jocs Olímpics d'Estiu de 2016, va decidir retirar-se de la natació sincronitzada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada