dijous, 26 de setembre del 2024

26 de setembre Sant Cosme i Sant Damià 1981 Neix la Serena Williams 2001 Neix Mohamed Attaoui

 

Avui parlem dels patrons dels metges, d’una tenista excepcional i un corredor de mig fons.

És curiós que costi trobar informació sobre els metges esportius que tanta feina i tan bona feina fan. La medicina esportiva és una especialitat sanitària que estudia els efectes de l'esport en l'organisme, tant des del punt de vista de la prevenció com del tractament de malalties i lesions derivades de l'exercici i l'activitat física. Per tant, un metge de l'esport és un especialista que estudia els efectes de l'esport en el cos humà, amb un enfocament terapèutic, de prevenció i de tractament de malalties derivades. Per a formar-se com a metge de l'esport és necessari realitzar l'especialitat via MIR. Però per a aquells metges que obtinguin la seva especialitat mèdica en medicina de l'esport, el Màster en Medicina Avaluadora i Peritatge Mèdic de l'Institut de Formació Contínua - IL3 de la Universitat de Barcelona, els aporta els coneixements i competències perquè puguin realitzar valoració del dany corporal, avaluant lesions, incapacitats, seqüeles i perjudicis derivats d'accidents o malalties, amb la finalitat de determinar una indemnització justa.

Sant Cosme i Sant Damià són els Sants Metges, foren dos famosos metges, germans, que moriren màrtirs en les persecucions de Dioclecià. Són venerats com a sants tant a l'església catòlica com a l'ortodoxa. Se'ls coneix com a Sants Metges perquè guaarien tant homes com animals. Tots els oficis que exercien la medicina tenien Sant Cosme i Sant Damià per patrons i advocats. Antigament, el dia d'aquests sants, a Catalunya els metges no visitaven cap malalt, ja que hi havia la creença que els sants patrons vetllaven per ells i els protegien. Una recepta mèdica que se li atribueix fou preservada per Arnaldus Villanovanus. També es conserven algunes homilies en grec escrites per ell o escrites en honor seu. Els sants metges eren patrons de la família Mèdici de Florència, per la qual cosa són molt presents en obres d'art florentines de l'època.


El 26 de setembre de 1981 va néixer la Serena Williams Price a Saginaw, Míchigan. És una exjugadora de tennis estatunidenc que va guanyar 23 títols individuals en tornejos Gran Slam (rècord de la "Era Oberta") i ha mantingut la primera posició en el rànquing WTA durant 319 setmanes. La seva germana gran, Venus (que va néixer al 1980), també és tennista professional. És considerada com una de les millors jugadores de la història, gràcies a la seva gran força física, mental i als seus poderosos cops. Ha guanyat un total de 39 títols de Gran Slam: 23 d'ells individuals (rècord en l'era oberta entre dones), 14 en dobles femenins (tots al costat de la seva germana Venus) i 2 en dobles mixtos (tots dos al costat de Max Mirnyi). També va guanyar 23 títols WTA Tier 1 i va aconseguir 32 finals, i a més va obtenir cinc WTA Finals. L'estatunidenca va finalitzar primera en les temporades 2002, 2009, 2013, 2014 i 2015, segona en 2008 i 2016 i tercera en 2003 i 2012. D'altra banda, Serena va aconseguir quatre medalles d'or en els Jocs Olímpics, una Copa Federació i dues Copa Hopman. A més, és l'única tennista a haver completat el Golden Eslam de carrera en les dues modalitats (individuals i dobles).


El 26 de setembre de 2001 va néixer en Mohamed Attaoui Tijani a Beni Melal, al Marroc. És un esportista espanyol que competeix en atletisme, especialista en les carreres de migfons. Ha estat subcampió d'Europa de 800 metres. Va entrar a la Final de París 24 de 800 m.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada