dissabte, 12 d’octubre del 2024

12 d'octubre Mare de Déu del Pilar 1968 Inauguració dels Jocs Olímpics de Mèxic 1970 Neix Toni Jiménez 1986 Neix Stuani 1986 Neix Joaquim García Barbero


Avui, Mare de Déu del Pilar felicitem a les noies que porten el seu nom i a tots els aragonesos que la tenen per patrona.


Parlarem dels Jocs Olímpics d’Estiu de 1968 celebrats a la ciutat de Mèxic, i recordarem tres futbolistes memorables.


El dia 12 d’octubre de 1968 es van inaugurar els Jocs Olímpics d'Estiu de 1968, oficialment anomenats Jocs Olímpics de la XIX Olimpíada, que es van celebrar a Ciutat de Mèxic (Mèxic) entre els dies 12 i 27 d'octubre de 1968. En aquests Jocs hi van participar 5.530 esportistes, 4.750 homes i 780 dones, molt lluny de la paritat que hem tingut a les Olimpíades de París 2024. Van ser 112 comitès nacionals competint en 20 esports i 172 especialitats. Aquesta fou la primera vegada que unes olimpíades se celebraren a l'Amèrica Llatina. Veurem alguns fets destacats:

La realització dels Jocs fou precedida per una gran revolta estudiantil, coneguda com a Moviment estudiantil mexicà de 1968.

Com que la ciutat de Mèxic es troba a 2.240 metres d'altitud, alguns atletes van tenir dificultat per a acostumar-se a les condicions.

L'atleta Enriqueta Basilio fou la primera dona a la història de les olimpíades en encendre el peveter olímpic.

Van ser els primers jocs on Alemanya Oriental i Alemanya Occidental van competir separats.

Dos atletes afroamericans, Tommie Smith i John Carlos, van portar guants negres, com a senyal del "Poder Negre". No van participar en cap altra competició.

El llançador de disc nord-americà Al Oerter es convertí en el primera atleta a aconseguir quatre ors consecutius.

El saltador Bob Beamon establí un nou rècord del món en salt de llargada amb una distància de 8.90 metres, rècord que no fou superat fins al 1991 per Mike Powell.

El saltador d'alçada Dick Fosbury guanyà la medalla d'or en aquesta prova mitjançant la utilització d'una nova tècnica de salt, denominada a partir d'aquell moment estil Fosbury.

La gimnasta Věra Čáslavská aconseguí quatre medalles d'or en gimnàstica artística, convertint-se en la reina dels Jocs.

Per la seva banda la nedadora Debbie Meyer també fou una de les principals estrelles de la competició gràcies als seus tres ors en les proves individuals de 200, 400 i 800 metres lliures.

En categoria masculina el gimnasta soviètic Mikhaïl Voronin aconseguí 7 medalles, dues d'or, quatre de plata i una de bronze.

Van ser els primers jocs en els què es van realitzar proves de dopatge.


El 12 d'octubre de 1970 neix a La Garriga l’Antoni Jiménez Sistachs, esportivament conegut com a Toni Jiménez, és un porter de futbol català, ja retirat. La major part de la seva carrera jugà al RCD Espanyol i a l'Atlètic de Madrid. Va jugar tres cops amb la selecció espanyola sense encaixar cap gol. El seu debut va ser el 18 de novembre del 1998 a Salern (Itàlia) davant Itàlia com a suplent. Amb la selecció catalana va debutar l'any 1997 en un partit amb Bulgària, arribant a formar part de la selecció nacional en vuit ocasions. El juny de 2011 va entrar a formar part de l'equip tècnic de Mauricio Pochettino, sent entrenador de porters al RCD Espanyol, Southampton FC i des de l'estiu de 2014 al Tottenham Hotspur FC.


El 12 d'octubre de 1986 va néixer a l’Uruguai, Cristhian Ricardo Stuani, més conegut com a Stuani. És un futbolista uruguaià amb passaport italià. Juga de davanter i el seu club actual és el Girona Futbol Club. Va igualar a Julio Salines com a jugador amb més gols sortint des de la banqueta a Primera Divisió amb el seu gol al Barcelona en la derrota del seu equip el 16 de setembre de 2024 a l’Estadi de Montilivi (1-4). Stuani, capità del Girona, va saltar al camp en el minut 69 i en el 80 va aconseguir el seu 28è gol en Primera en 122 partits com a suplent, en deu partits més que Salinas. És un jugador molt estimat a Girona.


El 12 d'octubre de 1986, també, va néixer a Barcelona el Joaquim García Barbero. Es va formar a les categories inferiors del Collblanc, ben a prop del seu estimat Camp Nou. És molt competitiu, de petit no li agradava gens perdre i això marcava la diferència entre passar un bon o mal cap de setmana... La seva etapa juvenil la va passar al CF Damm, tot un referent del futbol formatiu a Catalunya.Desprès va fer el salt a la Unió Atlètica d’Horta, on va jugar una temporada per desprès fitxar  pel filial de la UDA Gramenet, a Primera Catalana.Va debutar a Segona Divisió B el 15 de març en un partit a Can Peixauet contra l’Ontinyent. A la “Grama” va jugar senceres les temporades 2009-10 i 2010-11.L’estiu de 2011 va fitxaar pel Badalona, també del Grup III de Segona Divisió B, i s’hi va estar tres temporades. L’any 2014 va canviar el blau del Badalona pel verd del Cornellà i hi va jugar fins el desembre del 2014. El 2 de desembre va tenir una de les més grans alegries futbolístiques en la que malgrat perdre el partit, va jugar amb el 14 a l’Estadi Santiago Bernabeu. La Copa del Rey havia ajuntat el Real Madrid i el Cornellà. A partir d’aquí va decidir anar a veure món. Va jugar a l’Etnichos Achna de la Primera Divisió de Xipre (2015), a l’Europa de Gibraltar (2017), al Samut Prakan de la lliga tailandesa (2016-17), al Dreams de la Primera Divisió de Hong Kong (2017-19) i al Churchil Brothers de la India. Desprès de passar pel LorcaFC i per la Montañesa, va penjar les botes la tardor de l’any 2021. I avui li desitgem un molt bon aniversari voltat dels qui més estima.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada