dijous, 17 d’octubre del 2024

17 d'octubre 1986 Neix Toni Bou 1969 Neix Jesús Ángel Garcí Bragado 1990 Neix Maica García Godoy 1986 Barcelona serà Olímpica

 

Avui tenim un document llarg perquè la situació així ho demana. Avui, comencem amb trial de la mà del gran campió Antoni Bou. És un esport no olímpic com tots els de motor. Seguirem amb noms propis de marxa atlètica i de waterpolo femení. I acabarem amb les Olimpíades de Barcelona 92 perquè tal dia com avui les van concedir.


El 17 d'octubre de 1986 neix Antoni Bou i Mena a Piera, conegut com a Toni Bou. Les referències diuen que és un pilot de trial català, però jo diria que és el pilot campió de trial per excel·lència. Ha assolit 35 títols de campió del món de trial (18 a l'aire lliure i 17 en la modalitat de pista coberta), i potser quan llegiu això n’hagi guanyat algun altre perquè és difícil estar al dia amb els seu nivell d’excel·lència. És el pilot amb més títols de la història d'aquest esport, per davant de Dougie Lampkin (que en té 7 a l'aire lliure i 5 en pista coberta) i de Jordi Tarrés amb 7 a l'aire lliure. Al mateix temps, els seus trenta-cinc títols mundials superen els que ostenta Laia Sanz (14 de trial femení i 6 d'enduro) i l'antic rècord de quinze campionats mundials de motociclisme que havia ostentat durant anys Giacomo Agostini. A nivell de trial per equips estatals, ha format part de l'equip espanyol, obtenint la victòria al Trial de les Nacions des del 2005 al 2023. També ha assolit la victòria al Trial de les Nacions Indoor els anys 2006 a 2008, 2012 i 2015 a 2020. Toni Bou corre amb una motocicleta Repsol Montesa HRC. La gent que es dedica al trial pot gaudir amb ell però els que han tingut la mala sort de conviure amb ell els serà molt difícil ocupar les primeres posicions amb algú tan extraordinari. Però el més fantàstic de tot és que malgrat això és una persona humil i gens estirat ni superior. Direm que a malgrat moltes hores de moto, no se li han pujat els fums.


El 17 d'octubre de 1969 va neixer Jesús Ángel García Bragado a Madrid. És un exatleta  especialitzat en la marxa atlètica. Va ser campió del món a Stuttgart 1993 en la distància de 50 quilòmetres marxa i tres vegades subcampió en els anys 1997, 2001 i 2009. En la seva llarga carrera esportiva en l'elit ha participat en vuit Jocs Olímpics i tretze campionats mundials, sent així l'atleta amb més participacions en totes dues competicions de tota la història. En 2021, després dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, va anunciar la seva retirada als 51 anys d'edad. És podòleg de professió. Va ser líder de l'oposició a l'Ajuntament de Sant Adrián del Besós, pel Partit Popular, entre 2011 i 2019, quan el seu partit va quedar fora del consistori, sense obtenir cap regidor.


El 17 d'octubre de 1990 neix María del Carmen García Godoy, coneguda com a Maica García Godoy, a Sabadell. És jugadora de waterpolo. Membre del CN Sabadell, és considerada com una de les millors boies del waterpolo mundial. Durant la seva carrera esportiva ha guanyat cinc Copes d'Europa, tres Supercopes d'Europa, tretze Lligues espanyoles, tretze Copes de la Reina, deu Supercopes d'Espanya i onze Copes de Catalunya. Internacional amb la selecció espanyola de waterpolo, ha participat en diversos campionats internacionals destacant la medalla d'argent als Jocs Olímpics de Londres 2012, la medalla d'or al Campionat del Món de Barcelona 2013 i el subcampionat de 2019, i dues medalles d'or, una d'argent i una de bronze als Campionats d'Europa de waterpolo.Entre d'altres reconeixements, va ser escollida Millor jugadora europea de waterpolo de l'any 2014 i jugadora més valuosa al Campionat d'Europa de Budapest del mateix any. També va rebre la medalla de bronze (2013) i la d'argent (2014) de la Reial Orde del Mèrit Esportiu del Consejo Superior de Deportes, la medalla de bronze (2007) i d'or (2008) de serveis distingits de la Reial Federació Espanyola de Natació i la medalla al Mèrit Esportiu (2008) de la Federació Catalana de Natació. El 2018 va ser escollida millor esportista de Sabadell a la 66a gala de la Festa de l'Esport. Aquest any ha obtingut amb la selecció espanyola la medalla d’or als Jocs Olímpics de París 2024.


I per fi arribem a Barcelona! El 17 d'octubre de 1986 al migdia, el president del COI el català Joan Antoni Samaranch va agafar el sobre, el va obrir i Barcelona va emmudir. Estàvem a l’escola i es va fer el silenci. A les cases, al carrer...  Totes les classes tenien un aparell de ràdio perquè havia de ser el gran dia, o no. Quan va dir allò de “a la ville de... Barcelona” vam embogir tots. Tothom sabia que era una gran oportunitat per a la ciutat. Era la oportunitat per tornar-nos a posar en el mapa mundial. Hi havia molta feina però rea la oportunitat. L'elecció per ser la seu de la XXV edició dels Jocs Olímpics d'estiu de 1992 es va dur a terme a la 91a Sessió del Comitè Olímpic Internacional, celebrada el a Lausana, Suïssa. Es presentaven les ciutats d'Amsterdam, Belgrad, Birmingham, Brisbane, Barcelona i París. A la primera volta, es va descartar Amsterdam, amb 5 dels 85 punts possibles. A la segona volta, es va descartar Birmingham, amb 8 vots. Barcelona va sortir escollida a la tercera volta amb 47 punts, seguida de París amb 23 punts. Els Jocs Olímpics d'Estiu de 1992, oficialment Jocs Olímpics de la XXV Olimpíada, es van celebrar a la ciutat de Barcelona entre els dies 25 de juliol i 9 d'agost de 1992. Hi participaren 9.356 atletes (6.652 homes i 2.704 dones) de 169 comitès nacionals, que competiren en 32 esports i 286 especialitats.

La cerimònia inaugural va tenir lloc al remodelat Estadi Olímpic de Montjuïc (al qual posteriorment es va donar el nom de Lluís Companys), que tot i que va ésser inaugurat en ocasió de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929, fou renovat completament per tal d'acollir els Jocs Olímpics de Barcelona'92 i només se'n va conservar la façana.Els Jocs Olímpics de 1992 varen suposar una transformació profunda de la ciutat de Barcelona i de la societat catalana. La primera com a resultat d'una gran quantitat d'obres d'adequació de la configuració de la ciutat aprofitant l'oportunitat de l'esdeveniment sense caure en l'error d'orientar-los exclusivament al seu servei, sinó per fer canvis a la ciutat que haurien requerit decennis en condicions normals.

La transformació social va venir de la mà de la necessitat d'implicació de tots els sectors: ciutadans, empreses, entitats, etc. en el suport de l'esdeveniment i, especialment, de la seva organització. Les múltiples accions generades per aconseguir aquest suport tenien com a resultat un alt grau de complicitat, sentiment de pertinença i orgull individual i col·lectiu que va reforçar la societat en el seu conjunt. A més a més, algunes de les iniciatives engegades, com el foment de la pràctica de l'esport o el foment del voluntariat es van quedar instal·lades a la societat catalana de forma estable.Coincidint amb l'etapa de preparació dels jocs es van organitzar múltiples esdeveniments paral·lels que ajudaven a informar, formar i incrementar el grau d'involucració de la ciutadania. D'entre totes elles destaca el conjunt d'exposicions i actes agrupats dins el programa de l'Olimpíada Cultural, una iniciativa pionera que acostava l'esport des d'una perspectiva diferent a la de la pràctica esportiva.Dins les noves construccions destaca la construcció de l'Anella Olímpica al voltant del reformat estadi olímpic, formada per les piscines Picornell, les piscines de salts de Montjuïc, el camp d'hoquei de Pau Negre, el Palau Sant Jordi, l'edifici de l'INEFC i d'altres instal·lacions.També es construïren noves instal·lacions arreu de la ciutat, com ara el poliesportiu de l'Espanya Industrial al parc del mateix nom, on es desenvoluparen les competicions d'halterofília.Els Jocs Olímpics es van caracteritzar per la seva descentralització en diferents subseus properes a la ciutat que van suposar un important esforç de renovació d'infraestructures i de divulgació de la imatge de la ciutat a tot el món. Per aquest motiu es construïren diferents viles olímpiques per als atletes, al Poblenou, Montigalà (Badalona), entre altres.

Els Jocs Olímpics de Barcelona varen ser els primers a incorporar dins una mateixa organització els Jocs Paralímpics corresponents. Fins aquell moment s'havien configurat com a esdeveniments separats. Des del 1992, el model Barcelona es va instaurar com a definitiu.

Els voluntaris es van fer imprescindibles. Els voluntaris i voluntàries van ser prop de 50.000, entre els Jocs Olímpics i els Paralímpics. Des d'aquell estiu del 92, alguns d'ells es troben cada 25 de juliol a l'Estadi Olímpic, en l’any del trentè aniversari, 2022, no va ser una excepció.

La mascota olímpica escollida per a representar els Jocs fou el Cobi, un gos d'atura català dissenyat en estil cubista pel valencià Xavier Mariscal. La seva presentació es feu el 1987 i el seu nom prové del COOB, el Comitè Organitzador de les Olimpíades de Barcelona. I la mascota paralímpica va ser la Petra.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada