El 4 de gener de 1809 va néixer, a Paris, Louis Braille. Es va quedar cec als tres anys i a mitjans del segle XIX va inventar un sistema d’escriptura que porta el seu nom. No és un idioma sinó un alfabet. Per tant, es pot escriure en Braille en anglès, francès, català o castellà i ha de seguir les normes ortogràfiques de cadascuna de les llengües emprades.
El sistema Braille és un sistema de lectura i escriptura tàctil pensat per a persones cegues. El comencem a trobar en els ascensors, en els medicaments però encara hi ha molta feina per fer perquè es normalitzi el seu us i els cecs puguin ser realment autònoms. L’alfabet Braille consta de sis punts en rectangle de tres files i dues columnes que en diem caixetí. Per cada caixetí una determinada combinació d'aquests punts estarà en relleu i permetrà la codificació. Tenim lletres, números, signes de puntuació, vocals accentuades, majúscules i minúscules. El símbol del guionet es representa amb dos caixetins i els punts suspensius amb tres.
El sistema braille també és interessant perquè es tracta d'un sistema de numeració binari que va precedir a la invenció dels ordinadors.
La ONCE ensenya el llenguatge Braille a nens i nenes cecs i amb deficiències visuals greus i treballa per la seva inclusió social. Una de les parts més conegudes de la ONCE és el seu famós cupó que el proper 7 de gener porta la imatge dedica al Faro Fisterra, el més mític i visitat d’Europa, situat al Cap Fisterra, un lloc que durant molts anys es va considerar el final de la terra. Sigui aquest un símbol per recordar que malgrat les dificultats sempre hi ha una nova manera de fer les coses.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada