Hi ha un llibre que està a totes les cases... el diccionari. N'hi ha de grans, petits, escolars, de traducció, etimològics, ortogràfics, de sinònims i antònims, de frases fetes, de termes tècnics... Avui parlarem d’un diccionari amb nom propi i de la persona que el va escriure. En llengua espanyola tenim dos diccionaris de primera línia: el de la Real Academia i el María Moliner.
La protagonista d’avui és Maria Moliner que va morir a Madrid tal dia com avui de l’any 1981. Va ser bibliotecònoma i lexicogràfa espanyola. Filla d'un metge rural, es llicencià en Història el 1921 a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Saragossa. Treballà com a funcionària del Cos Facultatiu d'Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs entre 1922 i 1970. Fou una promotora activa de la difusió de la cultura durant la II República.
És l'autora del “Diccionario de uso del español”, una de les obres principals de la lexicografia castellana. Va iniciar-ne la confecció el 1952 i l'editorial Gredos en publicà la primera edició entre 1966 i 1967. Tot i que l'autora continuà treballant-hi per preparar-ne una nova edició, la segona edició no sortí al mercat fins al 1998 (un cop morta María Moliner), en dos volums i CD-ROM, així com en una edició abreujada d'un volum. Segons un dels seus fills, Fernando Ramón Moliner, la segona edició, amb totes les alteracions i modificacions efectuades, és una edició apòcrifa, car María Moliner patia d'Alzheimer, no se n'assabentà i no pogué donar un consentiment conscient a la publicació d'aquesta nova edició.
Els diccionaris són uns llibres especials. Recordo el plaer que sentia a classe, quan era una nena, i trobava les paraules; o quan jugava a endevinar les definicions. Sempre m’han agradat els diccionaris i les paraules. Ara, escrivint amb els ordinadors i amb l’aparició dels correctors sembla que els fem servir menys però a mi m’agrada tenir cinc minuts i perdre’m entre les planes i llegir, aquí i allà, mots que no conec, que faig servir, que torno a posar en actiu... Porta poc temps i el benefici és gran... per mi sempre ha estat un plaer al qual us convido.
No podem viure contra la tecnologia perquè ha vingut per quedar-se i facilitar-nos la feina... En aquest punt tecnològic, m’he subscrit a una plana molt interessant que no em treu el cuquet de veure-ho per mi mateixa en paper però que cada dia m’ofereix una paraula en català i sense adonar-me’n les vaig incorporant... és el Rodamots. Certament, molt interessant...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada