dilluns, 6 de novembre del 2023

6 de desembre Sant Nicolau Constitució Espanyola 1906 Neix Montserrat Pérez Iborra, pedagoga 1950 Neix Fauzia Nasreen, política pakistanesa 1964 Sylvie Goulard, política francesa

 

Diuen que "Sant Nicolau obre les festes de Nadal amb clau". La festa de Sant Nicolau, que té lloc el dia 6 de desembre, és una celebració de tradició cristiana dedicada als infants, en què aquests reben regals o llaminadures tal com es fa al dia de reis a casa nostra. És una tradició molt present als Països Baixos (i Flandes), al Luxemburg i a Alsàcia i la Lorena, però també se celebra a altres regions del Nord de França i a la resta de Bèlgica, així com a Alemanya, Àustria, Suïssa, a diversos països balcànics (Croàcia, Sèrbia, Eslovàquia) i d'Europa central (Hongria, Polònia, República Txeca, Lituània, Romania, Bulgària, Ucraïna). La festa es basa en la llegenda de Nicolau de Mira. El Santa Claus nord-americà i el Pare Nadal britànic són igualment derivacions d'aquesta llegenda.


La Constitució Espanyola és la màxima llei escrita de l'ordenament jurídic i de l'Estat espanyol. S'hi regulen els deures i drets fonamentals dels ciutadans, la forma i estructura de l'Estat. La Constitució Espanyola actual fou aprovada en el referèndum del 6 de desembre de 1978 i sancionada pel rei Joan Carles I d’Espanya el 27 de desembre de 1978. Aquesta és la novena constitució de l'Estat espanyol. Aquest dia és festa a tot l’Estat espanyol i és una de les festes civil dins del nostre calendari laboral.


Però en aquest dia que té aquests dos protagonistes ineludibles i hi afegim tres dones, una dona empresària i de molt de pes en la pedagogia catalana de la qual encara podem gaudir del seu llegat a l’Academia Pérez Iborra del carrer Consell de Cent de Barcelona i també dues dones del món política.


Montserrat Pérez Iborra va néixer a Barcelona el 6 de desembre de 1906. Va estudiar el batxillerat de ciències, tot i que en aquell temps era estrany que una noia cursés aquests estudis. Acabat el batxillerat, es va matricular de Ciències Físiques. Va ser la primera dona a llicenciar-se a Facultat de Ciències de la Universitat de Barcelona el 1931. Tres anys després, Pompeu Fabra, president del Patronat de la UB, la nomenaria professora ajudant interina d'aquesta Universitat. També donava classes al Liceu Garcigoy i a l'Institut Balmes. L'any 1936, la Montserrat passava l'estiu amb la seva família a Premià de Mar quan va esclatar la guerra. Llavors va començar a fer classes a un grup de nois i noies, la família dels quals no volia que deixessin d'estudiar. Arran d'aquesta experiència, el 1939 Montserrat Pérez Iborra va fundar a Barcelona Les Escoles i és que, tot i que n'era una de sola, les autoritats franquistes no permetien que fos mixta. Nois i noies havien d'estar separats i només s'entreveien a través d'una línia separatòria de canyes de bambú en el pati. Montserrat Pérez Iborra va transmetre a l'escola el seu esperit fort i raonat, emprenedor, modern i laic, la dedicació absoluta i la recerca de la màxima qualitat sempre amb nous mètodes d'aprenentatge i estimulació. A Les Escoles hi han estudiat personatges com Jordi Pujol, Guillermina Motta, Chicho Ibáñez-Serrador, Tomàs Alcoverro, Joan Gràcia d'"El tricicle", Roger Justafré, Sergi Bruguera, Aleix Vidal-Quadras, Marta Balletbò-Coll, Rosa Deulofeu i González, Ana Urdangarín, José Luis Pascual Samaranch, Santi Soteras, J. Alvar Net, Oriol Muntané, Miquel Porter, Jaume Figueres...  Entre el professorat de Les Escoles podem esmentar Maria Novell, Francesc Gomà i Musté, Victòria dels Àngels, Pilar Meler, Pere Ribera, Ramón Vives, Pilar Vives, Carme Laura-Gil, etc. La tasca de direcció la va seguir el seu fill Gabriel Casas Pérez-Iborra, que ja ha passat el relleu al net, Jordi Casas. L'actual director regenta un equip que continua sent referent en una pedagogia que posa el centre en l'infant i el jove portant-lo a ser la millor versió d'ells mateixos amb una molt bona preparació acadèmica. 


Avui parlem d’una diplomàtica i professora universitària pakistanesa, primera dona diplomàtica del seu país. Fauzia Nasreen va néixer el 6 de desembre de 1950. Va ser la primera dona diplomàtica del seu país, després de permetre's la incorporació de la dona en el servei diplomàtic, el 1973. Nasreen es va incorporar al servei diplomàtic el 1973. Va estar destinada a les ambaixades d'Iran, Malàisia, Filipines i Itàlia, entre altres països. Va arribar a ser l'ambaixadora del seu país a Nepal i Polònia, i també va ser Alta Comissionada del seu país a Austràlia el novembre de 2009. També va ser directora general de l'Acadèmia del Servei Exterior, una institució que forma joves diplomàtics del Pakistan i de l'estranger.


Sylvie Goulard va néixer a Marsella el 6 de desembre de 1964. És una política francesa des del 17 de maig de 2017 Ministra de Defensa de França. A l'any 2009 va ser escollida eurodiputada. Fou membre de la comissió d'Afers Econòmics i Monetaris, i coordinadora del grup ALDE, així com membre suplent de la comissió d'Agricultura i Desenvolupament Rural. El 2010 va participar en la creació del Grup Spinelli. Forma part de la junta directiva nacional del Moviment Demòcrata, a més de ser assessora d'assumptes estrangers expresidenta del Moviment Europeu a França. Després de graduar-se en dret per la Universitat Paul Cézanne i havent estudiat a Sciences Politiques i l'Escola Nacional d'Administració, és professora del Col·legi d'Europa (Bruges).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada