dijous, 7 de novembre del 2024

7 de novembre Atletisme olímpic 1903 Neix Diego Ordóñez 1980 Neix Gervasio Deferr

 

Avui parlem d’atletisme olímpic pel neixament d’un dels millors velocistes espanyols de la primera meitat del segle XX i a continuació d’un gran gimnasta.

L'atletisme, que es disputava en els primers Jocs Olímpics de l'antiguitat, és un dels esports més antics dels que es té constància, amb noms de campions documentats des de l'any 776 a.C.. Els Jocs Olímpics antics incloïen proves com a carreres a peu i un pentatló que consistia en una carrera a peu, salt de longitud, llançament de disc, llançament de javelina i lluita. Les primeres trobades dels temps moderns que poden assemblar-se a les competicions d'atletisme que coneixem avui van tenir lloc en 1840 en Shropshire, Anglaterra. Altres campionats d'aquest tipus van començar a prosperar i a estendre's en la dècada de 1880, especialment a Anglaterra, els Estats Units i Europa. En 1912 es va crear la federació internacional que supervisa les competicions internacionals d'atletisme: la IAAF (actualment coneguda com World Athletics).

L'atletisme modern es compon de diversos esdeveniments de carrera, salt, llançaments, marxa i combinades. A causa de les seves nombroses categories i disciplines, l'atletisme és l'esport amb més participants dels Jocs Olímpics. El programa de pista inclou carreres de velocitat, esdeveniments de mig fons i fons, així com tanques, carreres amb obstacles i relleus per a homes i dones. Aquestes proves es disputen en la pista ovalada de 400 metres de l'Estadi Olímpic (composta per dues rectes i dues corbes).

Era una elecció lògica incloure l'atletisme en els Jocs Inaugurals dels Olímpics moderns, celebrats en 1896 a Atenes (Grècia). La seva antiga posició en el programa olímpic fa de l'atletisme la joia de la corona dels Jocs d'estiu. Els esdeveniments masculins s'han mantingut sense canvis des dels Jocs de Los Angeles 1932, excepte l'addició de la carrera de 20km de marxa atlètica en els Jocs de Melbourne 1956. Els esdeveniments femenins van aparèixer per primera vegada en els Jocs Olímpics d'Amsterdam 1928. Les dones només tenien 17 proves fins a 1992, però amb la incorporació dels 3.000m amb obstacles femenins en 2008, les atletes femenines competeixen en l'actualitat en el mateix nombre d'esdeveniments que els seus homòlegs masculins.

A la dècada de 1960 es va produir un augment de participants d'atletisme als països en desenvolupament, i l'abast d'aquest esport es va estendre per tot el món. En els Jocs de Pequín 2008, atletes de 62 països van competir en les proves finals.


El 7 de novembre de 1903 neix a Madrid en Diego Ordóñez Arcauz. Va ser un velocista espanyol, considerat com un dels millors velocistes espanyols de la primera meitat del segle XX. Va ser onze vegades campió d'Espanya en proves de 100 i 200 metres llisos i va batre la plusmarca d'Espanya dels 100 i 200 metres llisos. Encara que nascut a Madrid va competir sempre representant a la Federació Guipuscoana d'Atletisme. El seu club esportiu va ser la Reial Societat de Futbol. Va prendre part en els Jocs Olímpics d'Anvers 1920, París 1924 i Amsterdam 1928 en les proves de 100 metres, 200 metres i relleus 4 x 100. En cap de les tres cites olímpiques va obtenir resultats ressenyables, caient sempre en les sèries. En els Jocs Olímpics d'Amsterdam 1928 va ser el banderer de l'equip espanyol en la desfilada inaugural.


El 7 de novembre de 1980 va néixer en Gervasio Deferr Ángel a Premià de Mar. És un exgimnasta artístic català, guanyador de tres medalles olímpiques, i posteriorment entrenador, aconseguint el guardó d'esportista català de l'any en 2000 i 2004. La seva família té arrels argentines. Ell va començar a practicar la gimnàstica esportiva amb 5 anys, i tot i que sempre s'ha considerat que la seva millor prova era l'exercici de terra, es va convertir en el campió olímpic de salt masculí en els Jocs Olímpics d'Estiu de 2000 realitzats a Sydney (Austràlia) amb una puntuació de 9,712 punts (9,800 en el primer salt i 9,625 en el segon). Quatre anys més tard, en els Jocs Olímpics d'Estiu de 2004 realitzats a Atenes (Grècia), va repetir la gesta amb una puntuació de 9,737 punts (9,687 en el primer salt i 9,787 en el segon), a més de finalitzar quart en l'exercici de terra, guanyant així un diploma olímpic. Per celebrar aquestes dues medalles d'or es va tatuar als turmells els logotips d'ambdues Olimpíades. En els Jocs Olímpics d'Estiu de 2008 realitzats a Pequín (República Popular de la Xina), els seus últims Jocs, va participar en el concurs complet per equips, quedant 11è i classificant-se amb la millor tercer marca per a la final de terra, en la qual va obtenir la medalla d'argent amb una puntuació de 15,775. El 21 de gener de 2011 anuncià la seva retirada de la competició activa. Després de la seva retirada va començar la seva tasca com a entrenador al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès i al Club Gimnàstica La Mina Gervasio Deferr de Sant Adrià de Besòs.

El gimnasta va viure un idil·li amb els Jocs Olímpics: en cada cita que va participar es va penjar una medalla. La primera va ser a Sídney 2000, on va conquistar un or en la modalitat de salt, convertint-se en un dels esportistes espanyols més joves a aconseguir-la amb 19 anys i 324 dies. Quatre anys després, va repetir en els Jocs Olímpics d'Atenes, on va revalidar el seu títol olímpic en salt, a més d'un diploma olímpic en la competició de sòl. En la seva última participació olímpica, a Pequín 2008, va aconseguir pujar al segon esglaó del podi en la modalitat de sòl per a penjar-se la medalla de plata. I es va anar tatuant els noms dels Jocs...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada