dimecres, 3 de maig del 2023

3 de maig 1997 Partida Gary Kasparov i ordinador Deep Blue Mes de Maria: Virgen de la Fuensanta

 

Avui parlem d'escacs...

Els escacs és un joc entre dues persones, cadascuna de les quals disposa de 16 peces mòbils que es col·loquen sobre un tauler. En la seva versió de competició està considerat com un esport.

Originalment va ser inventat com un joc per a persones, però a partir de la creació de computadores i programes comercials d'escacs, una partida d'escacs pot ser jugada per dues persones, per una persona contra un programa d'escacs o per dos programes d'escacs entre si.

Es juga sobre un tauler quadriculat de 8 × 8 caselles, alternades en colors blanc i negre, que constitueixen les 64 possibles posicions per al desenvolupament del joc. Al principi del joc cada jugador té setze peces: un rei, una dama, dos alfils, dos cavalls, dues torres i vuit peons. Es tracta d'un joc d'estratègia en el qual l'objectiu és «enderrocar» al rei de l'oponent. Això es fa amenaçant la casella que ocupa el rei amb alguna de les peces pròpies sense que l'altre jugador pugui protegir al seu rei interposant una peça entre el seu rei i la peça que l'amenaça, moure el seu rei a un escac lliure o capturar la peça que ho està amenaçant, el que porta com a resultat l'escac i mat, i la fi de la partida.

Aquest joc, tal com es coneix actualment, va sorgir a Europa durant el segle XV, com a evolució del joc persa shatranj, que al seu torn va sorgir a partir del més antic Chaturanga, que es practicava a l'Índia al segle VI. La tradició d'organitzar competicions d'escacs va començar al segle XVI. El primer campionat oficial del món d'escacs es va organitzar el 1886. Els escacs està considerat pel Comitè Olímpic Internacional com un esport, i les competicions internacionals estan regulades per la FIDE. Els jugadors competeixen a nivell individual en diferents tornejos, encara que també hi ha competicions per equips, sent una de les més importants les Olimpíades d'escacs.

Els escacs són un dels jocs més populars del món, practicat per milions de persones en torneigs (d'aficionats i professionals), clubs, escoles, a través d'Internet, per correspondència i de manera informal. Hom calcula que hi ha uns 605 milions de persones arreu del món que saben jugar als escacs, i d'aquestes, 7,5 milions estan afiliades a alguna de les federacions nacionals que hi ha a 160 països a tot el món.

Però avui parlem d’escacs perquè tal dia com avui del 1997 es va celebrar la partida entre el campió Gary Kasparov i l’ordinador Deep Blue. El superordinador d’IBM Deep Blue va guanyar a Gary Kasparov, obrint la polèmica de qui era més potent si la màquina o l’home. Actualment molts jugadors, del més petits als més grans fan servir programes informàtics per entrenar...


El Mes de Maig l'església el dedica a la Mare de Déu. Nosaltres recordarem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui és el torn de la Virgen de la Fuensanta. És la patrona principal de la ciutat de Múrcia, la van proclamar en la primera meitat del segle XVIII. La seva festa es celebra el primer diumenge després del 8 de setembre. Abans, la patrona de la ciutat era Santa María de la Arrixaca, imatge del segle XIII relacionada amb la conquesta del Regne de Múrcia i cantada per Alfonso X, el Sabio.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada