dijous, 25 de maig del 2023

25 de maig 1881 Mor Pedro Calderón de la Barca 1859 Neix Sir Arthur Connan Doyle 1977 S'estrena la primera pel·lícula de Star Wars Mes de Maria: Mare de Déu de Queralt

 

Els protagonistes d’avui són creadors: Pedro Calderón de la Barca, Athur Conan Doyle i George Lucas.


Tal dia com avui de 1881 va morir un escriptor barroc: Pedro Calderón de la Barca. És un autor dramàtic de la literatura espanyola en llengua castellana enquadrat dins l'anomenat Segle d'or espanyol. Va ser sacerdot, famós escriptor de la cort i autor d'obres de teatre (tragèdies, comèdies i actes sacramentals). Algunes de les seves obres més conegudes són El alcalde de Zalamea i La vida es sueño. Els temes de Calderón són els típics del barroc i estan envoltats de pessimisme existencial. Es pregunta sobre què és la realitat, sobretot tenint en compte els enganys de la societat, ja que tota la vida sembla un somni. L'individu està asfixiat pels convencionalismes i les enveges, que no el deixen ser lliure ni mantenir els seus principis, entre els quals destaca l'honor. La religió ocupa un paper central: defensa una pietat autèntica i respectuosa amb els dogmes del catolicisme. L'amor apareix com el motor de l'acció per als personatges, caracteritzats per un parell de trets del seu caràcter que els fan propers a l'arquetip. Les seves obres més famoses són: “La vida es sueño” y “El alcalde de Zalamea” però també va escriure “El médico de su honra”, “La dama duende” y “El gran teatro del mundo”.


Tal dia com avui de 1859 va néixer Arthur Ignatius Conan Doyle. Us sona el nom? Va ser un escriptor escocès, creador del famós detectiu Sherlock Holmes. Va estudiar medicina i va tenir la seva pròpia consulta. Es dedicava a la literatura d'una manera no professional, fins que l'èxit li va arribar amb una de les obres més famoses: el detectiu Sherlock Holmes. A part de les conegudes obres de Sherlock Holmes, Conan Doyle posseeix una bibliografia que inclou novel·les històriques, cròniques de guerra i contes de misteri, entre d'altres. Podem llegir-ne molts títols en català com “Estudi en escarlata” (A Study in Scarlet, 1887), “El signe dels quatre” (The Sing of Four, 1890),  “Aventures de Sherlock Holmes” (conté tretze històries) (The Adventures of Sherlock Holmes, 1892),  “Memòries de Shelock Holmes” (conté onze històries) (The Memoirs of Sherlock Holmes, 1894), “El retorn de Sherlock Holmes” (conté tretze històries) (The Return of Sherlock Holmes, 1905), “El gos dels Baskerville” (The Hound of the Baskervilles, 1902), “La vall de la por” (The Valley of Fear, 1915), “Els darrers aplaudiments” (conté vuit històries) (His Last Bow, 1917), “Els arxius de Sherlock Holmes” (conté dotze històries) (The Case-Book of Sherlock Holmes, 1927)... El 1902 va rebre el títol de Sir.


La guerra de les galàxies (Star Wars en anglès) és una sèrie de pel·lícules de ciència-ficció creades pel guionista, productor i director George Lucas. La primera pel·lícula “Una nova esperança”, va comptar amb els actors Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher i Alec Guinness entre d'altres i, tot i que va tenir nombroses dificultats durant la producció, 20th Century Fox es va encarregar finalment de la seva distribució. La seva estrena va ser el 25 de maig de 1977. Va passar a convertir-se en un fenomen de la cultura popular mundialment i la seva influència ha estat reconeguda per nombrosos cineastes.

L'èxit de la pel·lícula va fer que Lucas s'involucrés en el finançament de les dues seqüeles que van completar l'anomenada «trilogia original», “L'Imperi contraataca” i “El retorn del jedi”, a les quals es van incorporar nous actors com Billy Dee Williams, Frank Oz i Ian McDiarmid. Van ser estrenades en intervals de 3 anys.

Setze anys després va arribar als cinemes “The Phantom Menace”, la primera pel·lícula d'una nova trilogia centrada en els anys previs a l'anterior i l'única de la saga en no ser traduïda al català. Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd, Hayden Christensen, Samuel L. Jackson i Christopher Lee van ser alguns dels principals membres del repartiment, que també va comptar amb la presència d'alguns actors de la trilogia original. “L'atac dels clons” i “La venjança dels Sith”, estrenades novament en intervals de tres anys, van completar una saga que va recaptar aproximadament 5.510 milions de dòlars nord-americans entre les sis pel·lícules, convertint-la en la tercera franquícia més rendible de tots els temps per darrere de les franquícies de James Bond i Harry Potter, sense considerar la inflació. L'octubre de 2012, The Walt Disney Company va adquirir els drets de Lucasfilm per un pressupost de 4000 milions de dòlars, i va anunciar la producció d'una nova trilogia cinematogràfica.

La saga cinematogràfica de Star Wars ha derivat en altres mitjans, com ara: llibres, sèries de televisió, videojocs, còmics i jocs de rol. Aquests suplements conformen el denominat «Univers expandit», a partir del qual s'ha desenvolupat de manera significativa el material fictici de la saga.

L’estrena d’aquesta primera Star Wars va ser tot un esdeveniment a casa nostra. En aquell moment les estrenes ens arribaven molt més tard... Tenia una crítica fantàstica i tothom volia veure-ho personalment. Hi havia llargues cues als cinemes. Aquesta pel·lícula era diferent a tot el que s’havia vist fins el moment. Molts recorden amb emoció que ells la van veure en aquell moment i sernse voler es van enganxar a la saga i avui les van vist un munt de vegades, remasteritzades i pulides però la perfecció tècnica actual no és comparable amb l'emoció de la primera. Als patis de les escoles els infants jugaven amb imaginàries espases laser i es feien col·leccions de cromos que de ben segur que alguns conserven encara com un tresor.


L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu. Nosaltres recordem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui és el torn de la Mare de Déu de Queralt. El Santuari de Queralt, de Santa Maria de Queralt o de la Mare de Déu de Queralt està situat al nord-oest del municipi de Berga (Berguedà). És una obra protegida com a bé cultural d'interès local. La gent de Berga i comarca sempre s'han dirigit a Queralt per demanar la protecció enfront sequeres, epidèmies, guerres...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada