Continuem amb els
dies Mundials “originals”. Mai hagués pensat que el xiclet podia tenir la seva
propia diada. És una de les llaminadures més conegudes i addictives del món. De
fet, és un element que no m’ha agradat mai i que no estava permès a l’escola. En
la meva edat adulta com a professional que treballava a l’escola m’he dedicat a
perseguir-lo i a eliminar-lo. Però alguns dels meus alumnes pensaven que una de
les millors sensacions que pugui existir és obrir un embolcall i mastegar un
deliciós xiclet sense parar. Existeix una gran varietat de grandàries, colors i
sabors.
Per una banda
trobem alguns dels beneficis del xiclet:
- Ajuda a
millorar la concentració.
- Neteja les
dents.
- Ajuda a
vocalitzar, parlar i respirar millor.
- Disminueix
l'estrès.
- Augmenta la
sacietat.
Per una altra
banda podem trobar alguns inconvenients:
Al no parar de
salivar no hi ha manera de començar la digestió.
Mostra falta d’educació
quan es mastega xiclet en ocasions formals.
Aquesta
llaminadura es va patentar el 28 de desembre de 1869, gràcies a William Semple.
El xiclet és també conegut com a goma de mastegar. El xiclet està constituït
d'una goma fabricada amb un polímer
neutre denominat acetat polivinílic. Algun xiclets estan conformades per més de
la meitat del seu pes en sucre o glucosa, així com ablandadores, colorants,
saboritzants, humectants o edulcorants. Tradicionalment la matèria primera
s'extreia de la saba d'un arbre tropical anomenat chiclero.
El nom de xiclet
prové de la paraula náhuatl tzictli. Des de l'època precolombina es va usar per
a nomenar aquest polímer que s'obté de la saba del Manilkara zapota, originari
de la regió mesoamericana. En la fabricació de xiclet s'elabora una base de
goma per a donar-li elasticitat. S'agreguen diversos components per a donar-li
color, olor i sabor. S'afegeixen altres ingredients, com a farciment líquid. Es
comprimeix i es porta a congelació, per a tallar-los en la forma desitjada.
Et convidem a
conèixer algunes dades curioses i interessants sobre aquesta enganxosa
llaminadura: el xiclet.
- Txad Fell va
aconseguir el rècord mundial de la pompa de xiclet més gran del món, formant un
globus d'uns 50 centímetres en mastegar-lo.
- En Sant Lluís
Obispo (Califòrnia) el carreró conegut com "Bubblegum Alley" es va
convertir en una destinació turística molt peculiar, ja que acumula xiclets
pegats en les seves parets des de la dècada dels anys seixanta. Mesura 21
metres de llarg i 4 d'alt.
- A Singapur està
prohibit mastegar, fabricar o importar xiclets des de l'any 1992.
- El primer xiclet
sense sucre es va crear l'any 1960.
- El xiclet és
l'únic aliment que es mastega i no s'empassa.
- Inicialment es
fabricaven xiclets amb sabors de regalèssia i menta.
Si gaudeixes d’un
deliciós xiclet o goma de mastegar, ho pots compartir a les xarxes socials
sobre el Dia Mundial del Xiclet, amb l'etiqueta #DíaMundialDelChicle . La
imatge del dia serà per la màquina de xiclets.
Tal dia com avui
del 1888 a Washington (els EUA), es funda la National Geographic Society sota
la presidència de Gardiner Greene Hubbard, advocat, financer i filantrop que
dona suport als experiments del seu gendre Alexander Graham Bell, que li
succeirà temps després en la presidència. Els objectius de la Societat són
incrementar i difondre els coneixements geogràfics, donant suport a expedicions
científiques i treballs de camp, fomentar l'educació dels estudiants, promoure
la conservació de la vasta riquesa natural i cultural, i educar a la població
en la cura de la naturalesa. Nou mesos després de la seva fundació, es
publicarà el primer exemplar de National Geographic, un butlletí científic, que
poc té a veure amb la publicació periòdica, profusa i il·lustrada pels millors
fotògrafs en què es convertirà amb el pas del temps. N’heu llegit alguna? Ara,
ja no només hi ha revistes podeu trobar una gran secció audiovisual amb molts
temes diferents. Del més gran al més petit, un món per descobrir.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada