divendres, 18 d’octubre del 2019

18 d'octubre Sant LLuc 1508 Universitat d'Alcalà 1997 inauguració del Museu Guggenheim de Bilbao


Els protagonistes d’avui sont un Sant i la seva festa i dos centres culturals de primer ordre.

Avui es celebra la festa de Sant  Lluc, una festa molt extesa en l’àmbit rural. Trobem molts refranys com per exemple: “per Sant Lluc planta el pagès, mullat o eixut”. Tal dia com avui del 1314, el rei Jaume II concedeix a Olot el privilegi de celebrar la Fira per Sant Lluc. Avui és festa gran a Olot i s’acaba la Fira de Sant Lluc.

Tal dia com avui del 1508 va tenir lloc una de les moltes reinauguracions de la Universitat d’Alcalà. La Universitat d'Alcalá és una universitat pública situada a Alcalá d'Henares (a prop de Madrid), i amb campus a Alcalá, Madrid i Guadalajara. Imparteix 38 titulacions oficials de grau, a més de titulacions oficials de postgrau (52 mestratges i 28 doctorats) i 711 estudis propis i cursos de formació contínua. Actualment estan matriculats 28.950 alumnes i exerceixen 2.216 professors. La seva estructura organitzativa consta de 9 facultats i escoles, 2 centres adscrits, 23 departaments i 10 instituts de investigació. Va ser fundada l’any 1499 pel  cardenal Cisneros.  Aquesta universitat es coneix al llarg de la història de diverses formes: Universitat Complutense, Universitat Cisneriana, Universitat d'Alcalá ... i va aconseguir, juntament amb la Universitat de Salamanca, un lloc molt important entre les universitats castellanes durant el Segle d'Or. El 1836, el govern va decretar el seu trasllat a Madrid, passant a denominar-se Universitat Central de Madrid. Més tard, el 1970, va adoptar el nom d'Universitat Complutense de Madrid.


El 18 d'octubre de 1997 el rei Joan Carles I d'Espanya va inaugurar el Guggenheim Bilbao Museoa.  És un dels museus pertanyents a la Fundació Solomon R. Guggenheim que va triar dues ciutats europees (Berlin i Bilbao) per situar noves seus dels seus museus d’art contemporani. Des de la seva inauguració el 1997, el museu ha rebut una mitjana superior al milió de visitants anuals, causant un impacte extraordinari en l'economia i la societat basca, impulsant el turisme a la regió i promovent la revitalització de múltiples espais públics i privats a la vila, a més de millorar la imatge de la ciutat. Es va construir un innovador edifici amb formes curvilínies i retorçades, recobertes de pedra calcària, cortines de vidre i planxes de titani. Compta amb una superfície total de 24.000 m², dels quals 10.540 m² estan reservats per a les exposicions, distribuïts en 19 galeries. Està tocant a la ria de Bilbao al costat del pont de la Salve.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada