divendres, 10 de juliol del 2015

10 de juliol Sant Cristòfol 1099 mor El Cid 1917 neix Joan Capri


Avui, 10 de juliol, es celebra Sant Cristòfol, patró dels automobilistes. Tindrem també dos persones que la història ha convocat el dia d’avui van lluitar amb l’espasa i amb la paraula i per això són recordats.. Rodrigo Díaz de Vivar i Joan Capri.

M’ha semblat curiosa la història de Sant Cristòfol i us la resumeixo...  diuen que el nostre sant era un gegant de proporcions enormes i amb un gran desig de buscar Déu. Va ser un ermità qui li digué que per veure Déu, ajudés els caminants a passar un riu fondo i així Déu li manifestaria el seu agraïment. Cristòfol, instal·lat a la vora de l’aigua i amb un tronc d’un arbre que li feia de bastó, ajudava els homes a travessar el riu. Una nit, mentre dormia sentí una veu d’un nen que volia passar d’un costat a l’altre. Cristòfol cel carregà a coll i notà que aquell infant pesava molt més del que hauria de pesar per a la seva edat. Segons la llegenda, el nen era Jesucrist, que agraïa el servei que Cristòfol feia transportant els viatgers duna part a l’altra del riu. El Crist encara li digué: planta aquest tronc i demà el trobaràs convertit en un gran arbre carregat de fruits, cosa que succeí, apareixent una gran palmera plena de dàtils. En el dia d’avui (alguns ho han passat al proper diumenge) té lloc la benedicció dels cotxes en record a aquest sant que ajudava a passar el riu.

Tal dia com avui de l’any 1099 va morir a València Rodrigo Díaz de Vivar, conegut com El Cid. El Cid Campeador, El Cid o Mio Cid (de l'àrab vulgar "el meu senyor") va ser un noble castellà, guerrer i figura llegendària de la Reconquesta espanyola. Del Cid Campeador recordem la seva dona Jimena, les seves filles doña Elvira i doña Sol, el seu cavall Babieca i les seves espases Tizona i Colada. El Cantar de mio Cid és una cançó de gesta anònima que relata gestes heroiques inspirades en els últims anys de la vida del cavaller castellà Rodrigo Díaz el Campeador. Es tracta de la primera obra narrativa extensa de la literatura espanyola en una llengua romanç, i destaca per l'alt valor literari del seu estil. Va ser escrit –segons la gran majoria de la crítica actual– als voltants de l'any 1200 (segle XIII). El Cantar de mio Cid és l'única cançó èpica de la literatura espanyola conservada gairebé completa. Al cinema també trobem aquests personatge us recomano la pel·lícula “El Cid” (1961) dirigida per Anthony Mann, interpretada per Sophia Loren i Charlton Heston, de coproducció italo-estatunidenca, i rodada en part a Peníscola. També trobem “Ruy, el pequeño Cid” (1980), una sèrie d'animació de TVE, sobre la infantesa del personatge.


El 10 de juliol de 1917  va néixer a Barcelona Joan Camprubí i Alemany. Amb els anys es va convertir amb Joan Capri. Va ser actor, humorista i monologuista català. La seva participació en obres de teatre i els monòlegs que va enregistrar el van convertir en un emblema de l'humor català. Amb una ironia amable però incisiva, va esdevenir una caricatura del català urbà mitjà que va fer riure diverses generacions. Recordo quan jo era petita que els diumenges al matí escoltàvem els discos d’en Capri on feia monòlegs sobre temes de vida quotidiana: el sis-cents, el futbol, la moda, els pisos, la família... tenia una gràcia especial molt allunyada d’altres humoristes de l’època. Més tard el vam veure a la tele en el seu personatge del Doctor Caparrós en la versió de Medicina General i de Metge de Poble amb un joveníssim Joan Pera que començava... ja tenim una edat però el que hem viscut és història. Joan Capri em torna a la infantesa a moments de riure junts de situacions ben quotidianes...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada