dimecres, 10 de gener del 2024

10 de gener 1810 Anulació del matrimoni de Napoleó i Josefina 1912 Neix Maria Mandel, criminal de guerra 1975 Neix Mònica López, meteoròloga


Les protagonistes d’avui són tres dones que ens mostren que les dones poden, tenir una història digne de ser llegida, terriblement letals o ser models de professionalitat en positiu. La meva àvia deia: “Som al món per haver-hi de tot” i avui es confirma. 


El deu de gener de 1810 va ser anul·lat el matrimoni de Napoleó i Josefina. La fi del matrimoni de Napoleó i Josefina va ser el tardà descobriment que Napoleó no podria tenir hereu amb Josefina. Per diversos anys es va suposar que Josefina podia tenir fills amb Napoleó, evidenciat pel fet que Josefina ja tenia dos fills, de manera que Napoleó va assumir que era ell el responsable que el seu matrimoni es veia sense fills. No obstant això, en 1806 Napoleó va arribar a ser el pare d'un fill il·legítim. Després en 1809 el seu amant per a l'època, una comtessa polonesa, Maria Walewska, li va revelar que estava també embarassada. En veure's clarament que Josefina era incapaç de donar-li un fill al seu espòs, va acceptar divorciar-se perquè Napoleó pogués tornar a casar-se i tenir l'hereu que tant anhelava. El divorci va ser el primer sota el Codi de Napoleó. En 1811, Napoleó va contreure matrimoni amb l'Arxiduquessa María Luisa d'Àustria, amb la qual va tenir un fill aquest mateix any: Napoleó II de França.


María Mandel va néixer a Münzkirchen, a l’Imperi austrohúngar; el 10 de enero de 1912. Va ser una guàrdia femenina i una criminal de guerra de les SS nazis amb alt rang al camp d'extermini d'Auschwitz. Va ser la responsable de la mort d'aproximadament 500.000 dones civils, que eren jueves, gitanes i presoneres polítiques. Va ser executada per crims contra la humanitat el 1948.  


Mònica López i Moyano neix a La Seu d'Urgell el 10 de gener de 1975. És llicenciada en física i fou presentadora del temps a Televisió de Catalunya. La seva mare, malaguenya, li deia “No te van a coger porque hablas muy rápido. Habla más despacio, que no se te entiende”. Des de l'any 2003 i fins al 2008,  va ser presentadora de l'espai del temps de TV3 i el Canal 33. Des del 23 d'abril del 2004 va ser també la meteoròloga del programa matinal de TV3, Els matins, presentat i dirigit per en Josep Cuní. Fins i tot va presentar les campanades de TV3 del Cap d'Any del 2006. Des del 2005 col·labora en la revista de divulgació Nat amb una secció sobre els fenòmens meteorològics. L'any 2007 va publicar el llibre “Si no plou, plourà”, un recull de refranys i frases fetes sobre el temps i els fenòmens meteorològics. La meteoròloga va ser pionera pel que fa a ser una dona que ens acostés la informació del temps a televisió, "un referent per totes les dones que hem vingut al darrera", tal i com va dir  la Mònica Usart de RAC1. El juliol del 2008 va deixar TV3 per ser la nova cap dels serveis meteorològics de TVE a Madrid. Va ser un daltabaix quan fa 16 anys va dir adeu als espectadors catalans per marxar a donar la informació meteorològica a nivell estatal, a TVE. El 31 d'agost del 2020 fa un canvi de rumb a la seva vida professional. Passa a presentar el programa matinal d'actualitat “La Hora de la 1”. Ara la veiem els migdies amb “Ahora o nunca”, un espai diari on segons el programa, "muestra la riqueza de España y anima al espectador a disfrutarla y a conservarla para su posteridad. Se trata de un viaje por la riqueza natural, cultural, gastronómica, histórica y artística de España". 

La fotografia d'avui és per l'emotiva despedida de TV3 de la Mònica López juntament amb la Mònica Oltra i en Josep Cuní.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada