dissabte, 4 de març del 2023

4 de febrer 1789 Entra en vigor la Constitució dels Estats Units 1974 comença a sonar "Waterloo" d'ABBA

 

Avui parlem de la constitució més antiga del món que continua vigent, la dels Estats Units. Sentim a parlar molt de constitució però... què és?

Una constitució és un conjunt de principis fonamentals o precedents establerts segons els quals un estat o una altra organització es governa. Quan aquests principis s'escriuen a una col.lecció única o conjunt de documents legals, es pot dir que aquells documents comprenen una constitució escrita. Les constitucions estableixen les regles i els principis que governen l'organització o una entitat política. En el cas dels estats, la constitució és la norma jurídica fonamental que defineix l'estructura, els procediments, les prerrogatives, drets i responsabilitats del govern i dels ciutadans.

Tal dia com avui, es va reunir per primera vegada la Cambra dels Representants el 4 de març de 1789, data en què entrà en vigor la constitució. La federació va reemplaçar la unió dèbil i descentralitzada que existia abans, el document legal de la qual eren els Articles de la Confederació. Una transcripció original del document s'exhibeix a la Seu dels Arxius Nacionals de Washington, DC.. La redacció de la Constitució del Estats Units va finalitzar el 17 de setembre de 1787.

Aquesta Constitució contenia un preàmbul i set articles. El preàmbul diu "Nosaltres el poble dels Estats Units, per tal de formar una Unió més perfecta, establir justícia, assegurar-ne la tranquil·litat interna, proveir una defensa comuna, promoure el benestar general i assegurar les benediccions de llibertat per a nosaltres i els nostres descendents, ordenem i establim aquesta Constitució per als Estats Units d'Amèrica". El Preàmbul no atorga cap dret ni prohibeix cap acció, només explica les raons i els motius de la Constitució. Les primeres tres paraules ("Nosaltres el poble", We the people) s'han convertit en la frase més famosa i més citada del document.


En un altre ordre de coses recordem també que l’any 1974 va començar a sonar Watterloo d’ABBA. Aquest mateix any aquest grup suec va guanyar el Festival d’Eurovisió, va marcar estil i tendència i van donar-se a conèixer arreu d’Europa. Els vèiem tan moderns i ara... us convido a veure el vídeo i fer-vos una idea de la moda de l'època.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada