dimecres, 20 d’octubre del 2021

20 d'octubre Santa Laura i Santa Irene 1979 inauguració de la Masía 1973 Inauguració Opera de Sidney 2011 ETA atura la lluita armada

Avui es celebra Santa Irene i Santa Laura. Felicitem a les noies que porten aquests noms!

Avui recordem inicis: d’un espai de formació, d’un espai artístic i de l’inici d’un temps de pau. 

Tal dia com avui del 1979 es va inaugurar la Masia, la residència dels joves de les categories inferiors del FC Barcelona fins a l'any 2011, en què fou substituïda per la nova Masia, a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. A la Masia s’han format grans jugadors des de Guardiola, Iniesta, Puyol, Piquè o Gabi, Cucurella o Ansufati. 

El 20 d’octubre de 1973 la reina Elisabet II inaugura l'Òpera de Sydney. I per què la reina d’Anglaterra es desplaça fins Austràlia? Perquè Austràlia formava part de l’Imperi Britànic i l'anglès és la llengua oficial d'Austràlia. De fet, la majoria dels 21 milions d'australians són descendents dels colonitzadors i dels immigrants; el 90% de la població australiana és d'ascendència europea. La majoria dels immigrants colonials i els posteriors a la independència provenien gairebé exclusivament de la Gran Bretanya i Irlanda, de manera que la població d'origen anglocèltica encara hi predomina. La població australiana s'ha quadruplicat des de la fi de la Primera Guerra Mundial, gràcies a l'ambiciós programa d'immigració australiana. Entre la fi de la Segona Guerra mundial i el 2000, al voltant de 5,9 milions de persones de la població total es van establir a Austràlia com a immigrants nous, la qual cosa vol dir que dos de cada set australians van néixer a l'estranger. El 2001, el 23,1% d'australians nascuts a l'estranger provenien del Regne Unit. La icona de Sydney, la Sydney Opera House té cinc teatres amb capacitat per oferir una variada gamma d'actuacions; és la seu de l'Òpera Australiana, la tercera companyia d'òpera més sol·licitada del món, i de la simfònica de Sydney. 

Tal dia com avui de 2011 vam rebre una molt bona notícia: ETA anuncia que atura definitivament l'activitat armada. Molts rebien aquesta noticia amb cert recel, no s’ho acabaven de creure. Molts deien, tan de bo sigui veritat. S’havia vessat massa sang, massa morts, verits, vídues, orfes… Des de la seva fundació, ETA va matar 817 persones, la majoria militars i membres de cossos policials, però 339 d'elles civils, molts d'ells responsables polítics o càrrecs de partits polítics espanyols però també gent del carrer. Més de 200 bascos, entre ells molts militants d'ETA, polítics, periodistes i ciutadans civils, han mort a mans dels diversos cossos policials i militars, de les diverses organitzacions mercenàries, per-militars i per-policials, a conseqüència de la presó, i 36 militants van morir manipulant explosius. El dia 20 d'octubre de 2011, després de la celebració 3 dies abans de la Conferència Internacional de Pau de Sant Sebastià, ETA va anunciar que aturava definitivament l'activitat armada. L'abril del 2018 va fer públic un comunicat on anunciava la seva dissolució i el "tancament definitiu del seu cicle". No ha tornat a matar.

La fotografia d’avui és per l’edifici singular de l’Opera de Sidney.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada