dimarts, 19 d’octubre del 2021

19 d'octubre Dia Mundial contra el Càncer de Mama 1868 Arriben les pessetes

Avui es celebra el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama. L'objectiu d'aquesta celebració és conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que esdevé el tumor més freqüent en dones arreu del món. De fet, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'any 2020 se'n van registrar més de 2,2 milions de casos i prop d'una de cada 12 dones el patirà al llarg de la seva vida. 

La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. Per això, el Departament de Salut, d'acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys.

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte de la malaltia. Malgrat que no se'n coneixen les causes exactes, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar l'obesitat -especialment després de la menopausa-, fer activitat física regularment, reduir el consum d'alcohol i practicar la lactància materna.

El llaç ja s'havia utilitzat en diverses causes. El 1992 Alexandra Penney, editora cap de la revista ‘Self’ estava escrivint sobre el mes d'octubre i el seu homenatge a la lluita contra el càncer de mama. Penney es va posar en contacte amb l'activista Charlotte Hayley, però aquesta va rebutjar la seva idea així que la revista va treure el seu propi llaç: el llaç rosa que ara coneixem. Va col·laborar amb el projecte la marca de cosmètica Estée Lauder, que va distribuir un total de milió i mig de llaços entre les seves usuàries. Després d'això, Lauder va crear la Fundació de Recerca per al Càncer de Mama, que ha donat més de 325 milions de dòlars a recerca.

Quan et diuen que tens càncer de pit és com un gerro d'aigua freda. Encara és una paraulota tot i que cada vegada hi ha un nombre de curació o de cronificació més alt. Durant tot el procés que sol durar un any entre quimio, ràdio, intervenció és tan personal que els equips estudien cada cas i cada cas és un món. Cada vegada hi ha més investigació i permet que es puguin atendre millor tots i cadascun dels casos. En la meva experiència, el cómput global ha estat excel·lent, sobretot per l'atenció de tot el personal sanitari. En el còmput diàri hi ha hagut de tot... però sí que hi ha un abans i després d'aquesta experiència. Hi ha coses que perden la importancia per sempre i la salut, la família i els amics guanyen totes les posicions.


Tal dia com avui del 1868 s’estableix a Espanya la pesseta com a unitat monetària. La pesseta (en castellà i gallec peseta, en basc pezeta) va ser la moneda espanyola de curs legal fins a la introducció de l'euro el 1999 i la seva desaparició definitiva l'1 de març del 2002. Va ser substituïda al canvi de 166,386 pessetes per cada euro. Es dividia en 100 cèntims, fracció que feia temps que no s'usava. El Principat d'Andorra també la utilitzava juntament amb el franc francès. A l'època del canvi a l'euro, el 2002, en circulaven monedes d'1, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 500 i 2.000 pessetes, i bitllets de 1.000, 2.000, 5.000 i 10.000. Era controlat pel Banc d'Espanya (Banco de España) i emès per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (Fábrica Nacional de Moneda y Timbre – Real Casa de la Moneda).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada