divendres, 6 d’abril del 2018

6 d'abril 1896 JJOO d'Atenes

Avui parlarem de Jocs Olímpics perquè tal dia com avui es va inaugurar la primera edició dels anomenats Jocs Olímpics de l'era moderna a Atenes, capital de Grècia, en un llunyà 6 d'abril de 1896. Des d'aquella oportunitat, han estat realitzats cada quatre anys en diverses ciutats del món, sent les úniques excepcions les edicions de 1916, 1940 i 1944, a causa del esclat de la Primera i Segona Guerra Mundial.

Els Jocs Olímpics (JJ. OO.), en francès: Jeux Olympiques i en anglès: Olympic Games, són el major esdeveniment esportiu internacional multidisciplinari en el qual participen atletes de diverses parts del món. Els Jocs Olímpics són considerats la principal competició del món esportiu, amb més de dues-centes nacions participants. N’hi ha de dos tipus: els Jocs Olímpics d'Estiu i els Jocs Olímpics d'Hivern, que es realitzen amb un interval de dos anys, segons la Carta Olímpica: «els Jocs de l'Olimpíada es celebren durant el primer any d'una Olimpíada, i els Jocs Olímpics d'Hivern durant el seu tercer any».

Els Jocs Olímpics moderns es van inspirar en els del segle VIII a. C organitzats pels antics grecs en la ciutat d'Olimpia, entre els anys 776 a. C. i el 393 d. C. Al segle XIX, va sorgir la idea de realitzar uns esdeveniments similars als organitzats en l'antiguitat, els que es concretarien principalment gràcies a les gestions del noble francès Pierre Frèdy, baró de Coubertin. El baró de Coubertin va fundar el Comitè Olímpic Internacional (COI) en 1894. Des de llavors, el COI s'ha convertit en l'òrgan coordinador del Moviment Olímpic, amb la Carta Olímpica que defineix la seva estructura i autoritat.
L'evolució del moviment olímpic durant els segles XX i XXI ha donat lloc a diverses modificacions en els Jocs Olímpics. Alguns d'aquests ajustos inclouen la creació dels jocs d'hivern per a esports hivernals, els jocs paralímpics per a atletes amb algun tipus de discapacitat i els Jocs Olímpics de la Joventut per a atletes adolescents. 

El COI ha hagut d'adaptar a una varietat d'avenços econòmics, polítics i tecnològics. Com a resultat, els Jocs Olímpics s'han allunyat de l'amateurisme pur, segons el previst per Coubertin, per permetre la participació dels atletes professionals. La creixent importància dels mitjans de comunicació de masses va iniciar el tema de patrocini de les empreses i la comercialització dels Jocs. Grans boicots es van realitzar durant la Guerra Freda en els Jocs de 1980 i 1984.

El Moviment Olímpic consta de Federacions Internacionals de cada esport, Comitès Olímpics Nacionals i Comitès Organitzadors de cada edició. El COI és responsable de l'elecció de la ciutat seu. Segons la Carta Olímpica, la ciutat amfitriona és responsable de l'organització i el finançament dels Jocs. El programa olímpic, compost pels esports disputats en els Jocs, també està determinat pel COI. Hi ha diversos símbols i cerimònies olímpiques, com la bandera i la torxa olímpiques, així com les cerimònies d'obertura i clausura. Els guanyadors del primer, segon i tercer lloc en cada esdeveniment reben medalles olímpiques: or, plata i bronze, respectivament.

Queden dos anys pels Jocs Olímpics que se celebraran a Tòquio en l’estiu de 2020. Per a aquesta nova edició, el Comitè Olímpic va a incloure noves especialitats que s’adaptin als esports que la gent pràctica habitualment. Avança’t a les novetats i comença a practicar els esports que es posaran de moda en les properes Olimpíades, potser encara ets a temps de classificar-te!

El lema olímpic, Citius, Altius, Fortius (més ràpid, més alt, més fort) representa l’objectiu dels esportistes que participen en els Jocs Olímpics. Des de 1896, en les primeres Olimpíades de l’era moderna, establir nous rècords i aconseguir victòries que romandran en la història durant segles és la tònica habitual d’aquesta competició en la qual sempre s’ha de mantenir el respecte i l’esportivitat per la resta de participants. No obstant això, és necessari renovar-se i adaptar-se a les noves aficions que s’han estès en la pràctica d’exercici, i per aquest motiu, es vària constantment la llista d’especialitats que es practicaran en els jocs. Cinc esports tornen al programa després de desaparèixer un temps o s’estrenaran com a protagonistes en l’edició de Tòquio 2020. 

A Tokio 2020 hi haurà 5 nous esports dels Jocs Olímpics. Ara us els presentem:
- Escalada esportiva (en roca)
Aquesta variant del muntanyisme va néixer a la zona dels Alps suïssos i l’Est d’Alemanya al començament del segle XIX. Es practica en rocòdroms i ha evolucionat fins al punt de ser coneguda a tot el món. Per aconseguir les cobejades medalles, els escaladors hauran de superar tres proves. L’escalada lateral, la prova de velocitat en paret vertical i l’obertura de vies. L’actuació global en les tres proves servirà per declarar als guanyadors de la competició.
- Karate
No podia faltar al programa el Karate, art marcial japonès que es va començar a practicar al Segle XVII. En els Jocs de Tòquio 2020 podrem veure dues modalitats disferents: la kata i el kumite. La primera d’elles és una pràctica individual en el qual es realitzen diferents moviments que es posarien en pràctica en un combat. En la segona, dos contrincants s’enfronten utilitzant una combinació de cops per derrocar al seu contrincant.
- Skateboard
El seu origen està molt vinculat al surf, del que parlarem posteriorment i que també s’inclou al programa. Sorgeix a Estats Units en els anys 60 imitant als surfistes sobre monopatins. Avui dia es practica a tot el món i a Tòquio 2020 podrem veure dues especialitats diferents. Una oportunitat per descobrir als millors experts del món a la festa de l’esport i comprendre millor les habilitats dels skaters que podem trobar a les nostres ciutats.
- Beisbol i sóftbol
Ja van ser esports olímpics en anteriors edicions encara que portaven un temps fos del programa. L’origen d’ambdues modalitats, masculina i femenina respectivament, està als Estats Units. Són esports molt populars en a Japó i Cuba pel que aquests són els principals candidats, al costat dels nord-americans, a portar-se la medalla.
- Surf
El seu origen està a Hawaii gràcies als militars nord-americans allí desplegats en els anys 60, encara que ja fa 500 anys que en diferents illes de Polinèsia es remuntaven les ones utilitzant taulers de fusta. La modalitat que s’incorpora als Jocs és la de taula curta, shortboard, i que es pot celebrar en qualsevol tipus d’onatge. És la primera vegada que formarà part del programa olímpic.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada