dimarts, 9 de desembre del 2014

9 de desembre 1983 Cuzco i Machu Pichu Patrimoni de la Humanitat


"Un Bé declarat Patrimoni de la Humanitat és un llegat de la comunitat internacional i la seva presència en un determinat país, li exigeix a aquest país un increment d'imaginació, preocupacions i despeses per aconseguir la seva protecció i defensa". (Convenció sobre la protecció del patrimoni mundial cultural i natural -París, 1972-)

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) es va proposar promoure la identificació, la protecció i la preservació del patrimoni cultural i natural de tot el món considerat especialment valuós per a la humanitat. Tots els països tenen llocs i monuments d'interès local o nacional, però perquè aquest "patrimoni nacional" sigui considerat també "patrimoni mundial" ha de ser patrimoni de "valor universal excepcional". A la "Convenció sobre la protecció del patrimoni mundial cultural i natural" (París, 1972) es van especificar els criteris pels quals s'inscriu a un lloc o monument a la Llista del Patrimoni Mundial.

El 1959 la UNESCO va fer una crida a tothom per a la salvació dels monuments de Núbia. Tot va començar quan la rpesa d’Assuan,a Egipte amenaçava els impressionants monuments de Núbia. Es va demanar ajut a la comunitat internacional que va donar el 50% del cost de desmuntar aquestes joies i tornar-les a muntar en terreny no afectat i evitar unes pérdues irreparables.

El 9 de desembre de 1983 la ciutat peruana de Cuzco i el santuari Inca de Machu Picchu van ser declarats Patrimoni de la Humanitat.

La ciutat de Cusco (en l'original quítxua, Qusqu), és la capital del departament homònim del Perú. Està situada en la serra sud del país. Actualment compta amb aproximadament tres-cents mil habitants. Va ser una ciutat cabdal en temps de l'Imperi Inca i des del 1993 és la capital històrica del Perú per la constitució.

El Machu Picchu (en quítxua: Machu Pikchu, «muntanya vella») és una de les joies arquitectòniques i arqueològiques més importants de l'Imperi inca en el Perú. La ciutat sagrada de Machu Picchu està ubicada a 130 quilòmetres al nord-est de Cusco, a la cresta de la serra Machu Picchu, a 2.200 metres d'altitud sobre el nivell del mar. La ubicació de la ciutat era un secret militar, ja que els penya-segats profunds i les muntanyes eren la millor defensa natural. És un dels centres arqueològics més destacats, el més important de Sud-amèrica i, a més a més, l'atractiu turístic més visitat del Perú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada