dissabte, 29 d’abril del 2023

29 d'abril 2019 Presentació de candidatures per les eleccions municipals

 

Eleccions municipals: els habitants de cada poble i ciutat trien els seus representants a l’Ajuntament. Aquest any en viurem de nou l'experiència: presentació de candidatures, campanya electoral, eleccions i recompte i ens queda un futur per esbrinar i viure. Les eleccions municipals enguany es celebren el 28 de maig. Avui fem servir que el 2019 s'havien de presentar les candidatures per parlar de les eleccions del 2015.

Però curiosament, en les eleccions municipals del 2015 hi va haver vuitanta municipis catalans que abans de votar, ja sabien qui seria el seu nou alcalde, un mes abans de les municipals. La raó era molt clara. Es va presentar només una llista i per tant no podien triar... En aquesta situació trobem pobles gran i petits, i fins i tot alguns que repeteixen.

Dos exemples són Besalú i Sant Pere de Torelló, on, malgrat tenir més de 2.000 habitants, només s'hi va presentar una única candidatura.

A Besalú, l'únic candidat a l'alcaldia va ser Lluís Guinó, de Convergència i Unió. Tornarà a ser alcalde el 24 de maig vagin com vagin les eleccions i revalidarà un càrrec que ocupa des de fa vint anys. Però per a ell no serà una situació inèdita: aquest és el tercer cop que es presenta sense rivals.

Un altre gran municipi català on ja està tot decidit és Sant Pere de Torelló, a Osona. També aquí els 2.400 veïns coneixen el nom del seu pròxim alcalde: Jordi Fàbrega, d'Entesa per Sant Pere-Acord Municipal, candidatura vinculada a Esquerra Republicana de Catalunya. Fàbrega ha estat alcalde les dues últimes legislatures, però aquesta serà l'última, ja que abans d'acabar-la deixarà el càrrec a la número 2 de la llista, Griselda Castells.

Però de pobles amb llista única n'hi ha més. A Barcelona en són 8, a Tarragona 19, a Lleida 23 i a Girona, 30. Si ens ho mirem més de prop, la comarca amb més municipis amb candidatura única és l'Alt Empordà, amb 15, entre els quals destaca Sant Pere Pescador, amb 2.200 habitants. Altres municipis catalans que ja saben qui en serà l'alcalde són Montellà i Martinet, Collsuspina, Os de Balaguer, Ulldemolins i Miravet.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada