dijous, 21 d’abril del 2016

20 d'abril 1828 torna de Tombuctú 1897 Barcelona creix


Avui les protagonistes són dues ciutats: Tombuctú i Barcelona.

Tal dia com avui de 1828 l’explorador francès René Caille, de 29 anys, es converteix en el primer europeu que ha anat i tornat amb vida de Tombuctú (ciutat de la conca del riu Níger, actual república de Mali). Aquesta ciutat era un nus de comerç important entre Àfrica del nord i la franja sudanesa.

El 20 d’abril de 1897 va entrar en vigor el Decret d'Agregació, segons el qual els municipis de Gràcia, Sant Martí de Provençals, Sant Andreu de Palomar, Sant Gervasi de Cassoles, Sants i les Corts s'integren en el de Barcelona. Sí, sí... el que ara són barris de la ciutat un dia van ser municipis autònoms de fet encara hi ha molts nom de carrers que ho recorden: la carretera de Sants, el Passeig de Gràcia... Ara tenen seus de districte però havia estat en molts casos el seu ajuntament. Molts tenen el seu propi cementiri... Així podem entendre la urbanització irregular d’aquestes poblacions i del centre de Barcelona dins de la muralla i la construcció de l’eixample amb una quadrícula perfecta.


Suggeriments, avui geogràfics. Trobeu Tombuctú al mapa. On és? Jo sovint quan vull engegar a algú o alguna cosa dic que els posaria un llaç, un segell i els enviaria a Tombuctú i ves per on, avui és el protagonista del nostre espai... El següent suggeriment és veure sobre el planell de la ciutat de Barcelona les diferents poblacions... i és que de vegades una imatge val més que mil paraules.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada