divendres, 13 de gener del 2023

13 de gener Dia Mundial del Xiclet

Hi ha dies Mundials “originals”. Mai hagués pensat que el xiclet podia tenir la seva propia diada. És una de les llaminadures més conegudes i addictives del món. De fet, és un element que no m’ha agradat mai i que no estava permès a l’escola. En la meva edat adulta, com a professional que treballava a l’escola, m’he dedicat a perseguir-lo i a eliminar-lo. Però alguns dels meus alumnes pensaven que una de les millors sensacions que pugui existir és obrir un embolcall i mastegar un deliciós xiclet sense parar. Existeix una gran varietat de grandàries, colors i sabors.


Per una banda trobem alguns dels beneficis del xiclet:

- Ajuda a millorar la concentració.

- Neteja les dents.

- Ajuda a vocalitzar, parlar i respirar millor.

- Disminueix l'estrès.

- Augmenta la sacietat.


Per una altra banda podem trobar alguns inconvenients:

- Al no parar de salivar no hi ha manera de començar la digestió.

- Mostra falta d’educació quan es mastega xiclet en ocasions formals.


Aquesta llaminadura es va patentar el 28 de desembre de 1869, gràcies a William Semple. El xiclet és també conegut com a goma de mastegar. El xiclet està constituït d'una goma  fabricada amb un polímer neutre denominat acetat polivinílic. Algun xiclets estan conformades per més de la meitat del seu pes en sucre o glucosa, així com ablandadores, colorants, saboritzants, humectants o edulcorants. Tradicionalment la matèria primera s'extreia de la saba d'un arbre tropical anomenat chiclero.

El nom de xiclet prové de la paraula náhuatl tzictli. Des de l'època precolombina es va usar per a nomenar aquest polímer que s'obté de la saba del Manilkara zapota, originari de la regió mesoamericana. En la fabricació de xiclet s'elabora una base de goma per a donar-li elasticitat. S'agreguen diversos components per a donar-li color, olor i sabor. S'afegeixen altres ingredients, com a farciment líquid. Es comprimeix i es porta a congelació, per a tallar-los en la forma desitjada.


Et convidem a conèixer algunes dades curioses i interessants sobre aquesta enganxosa llaminadura: el xiclet.

- Txad Fell va aconseguir el rècord mundial de la pompa de xiclet més gran del món, formant un globus d'uns 50 centímetres en mastegar-lo.

- A Sant Lluís Obispo (Califòrnia) el carreró conegut com "Bubblegum Alley" es va convertir en una destinació turística molt peculiar, ja que acumula xiclets enganxats en les seves parets des de la dècada dels anys seixanta. Mesura 21 metres de llarg i 4 d'alt.

- A Singapur està prohibit mastegar, fabricar o importar xiclets des de l'any 1992.

- El primer xiclet sense sucre es va crear l'any 1960.

- El xiclet és l'únic aliment que es mastega i no s'empassa.

- Inicialment es fabricaven xiclets amb sabors de regalèssia i menta.

Si gaudeixes d’un deliciós xiclet o goma de mastegar, ho pots compartir a les xarxes socials sobre el Dia Mundial del Xiclet, amb l'etiqueta #DíaMundialDelChicle . La imatge del dia serà per la màquina de xiclets.

 

Resposta de la pregunta d'ahir: El Queen Mary 2 entrava a la ciutat australiana de Sidney. Ho sabem per l'edifici de la Ópera de Sidney que és molt característic.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada