dimarts, 10 de gener del 2017

10 de gener 1863 Metro de Londres 2016 Carles Puigdemont, President de la Generalitat


Avui tenim dos protagonistes: un transport que mou amb facilitat milions de passatgers cada dia arreu del món i el 130è president de la Generalitat.

Tal dia com avui de l’any 1863 es va posar en marxa el Metro de Londres que és el primer i el més antic del món. El metro de Londres compta amb 11 línies i la seva xarxa és una de les més extenses del món. Pràcticament, si esteu passejant per Londres, sigueu on sigueu hi haurà una parada de metro molt a prop. Per referir-se al metro, els londinencs utilitzen la paraula "Tube" i, en menor mesura, "Underground".
El metro de Londres està dividit en 9 zones radials que comencen en el centre històric. El 95% dels punts turístics es troben a les zones 1 i 2. L'Aeroport de Heathrow es troba a la zona 6. A l'hora de comprar un bitllet de metro cal saber en quina zona es troba la parada d'origen i la de destinació. El bitllet més habitual sol ser el de les zones 1-2.

El metro es caracteritza per ser un transport massiu de passatgers a les grans ciutats, unint diverses zones i els seus voltants, amb alta capacitat i freqüència, i separats d'altres sistemes de transport. Les xarxes de metro es construeixen freqüentment subterrànies (Madrid, Barcelona, Buenos Aires, Moscú), encara que de vegades es disposen elevades (Chicago, Lima) i fins i tot a nivell de carrer (Mèxic, Medellín) però amb plataformes i vies exclusives.

Hi ha altres metros dignes de veure. El més espectacular és el Metro de Moscú. El de Paris també té algunes estacions molt boniques. La línia 9 del metro de Barcelona és la primera línia totalment automatitzada a la península ibèrica.


Pregunta: A Espanya hi ha diferents ciutats que tenen metro... sabries dir quines són? Una pista n’hi ha 8. Les ciutats que properament l’inauguraran seran Granada, Gijón, Sabadell i Terrassa. (ja pots investigar que demà trobaràs la resposta).

Fa tan sols un any, el 10 de gener del 2016 es va investir el Molt Honorable (aquest és el tractament de protocol que se li dona al President de la Generalitat) Sr.Carles Puigdemont. Va ser alcalde de Girona des del 2011 càrrec que va haver de deixar quan el van proposar com a President de la Generalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada