diumenge, 23 de febrer del 2014

23 de febrer 1455 Johannes Gutemberg imprimeix el primer llibre en una impremta


Hi ha dates que haurien d’estar marcades en el calendari amb un color especial i avui és una d’aquestes. Hi ha invents que han marcat la vida de tantes generacions que mereixerien un lloc especial. Avui sembla superat però com els clàssics… malgrat les tecnologies o potser gràcies a elles… no morirà mai.

Tal dia com avui Johannes Gutenberg va imprimir el primer llibre en una impremta. Si no fos prou important el fet, a més, no va ser un llibre qualsevol, va ser la Bíblia. A partir d’aquí la vida dels llibres, que fins el moment s’havien de copiar a ma, fa un gir espectacular.  Es podran fer còpies d’originals amb molta més facilitat evitant que es perdin continguts antics. Però sobretot serà l’inici de la generalització de la cultura. Encara serà llunyà el temps en el qual el gruix de la població d’un país sap llegir i té accés a la cultura i a la formació però és un pas de gegant… ha començat la revolució cultural que caminarà fins els nostres dies i com diu el “Buzz Lightyear”:  “hasta el infinito y más allà !” (les nostres referències del cinema són sovint en castellà…)

Avui conviuen els llibres en paper i els llibres digitals, les biblioteques tradicionals i les col.leccions de llibres digitalitzats… s’ha estés encara més la possibilitat d’entrar en contacte amb altres cultures, altres pensaments o els de la nostra pròpia terra. Però per l’estiu, la primavera, l’hivern o la tardor no hi ha res com la lectura d’un bon llibre sota un arbre o a prop del foc. Quan hem aconseguit gaudir de la lectura com a plaer és un dels més estesos. Comprar llibres o tenir-los en prestec de les moltes biblioteques del nostre país. Molts pares i mares voldrien poder traspassar aquesta afició als seus fills. L’exemple i l’encert en triar els llibres adients els posaran en contacte amb una activitat que ens ajuda a créixer i alimenta el nostre cor i el nostre cervell. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada