dijous, 29 de gener del 2015

29 de gener 1773 neix Friedrich Mohs


Avui el protagonista del dia és un geòleg i mineralogista alemany: Friedrich Mohs. Va nèixer tal dia com avui del 1773 a Gernrode, actual Alemania. És recordat perquè va crear una escala per mesurar la duresa dels minerals i va ser utilitzada com a referència per comparar la solidesa dels minerals amb el talc i el diamant en els seus extrems.

L'escala de Mohs de la duresa de minerals caracteritza la resistència al ratllat de diversos minerals a partir de la capacitat d'un material dur per a ratllar-ne un de més tou. Fou creada el 1812 pel geòleg i mineralogista alemany Friedrich Mohs, i es tracta d'una de les moltes definicions de la duresa en la branca de la ciència de materials. El mètode de comparar la duresa mirant quins materials poden ratllar-ne d'altres, però, ve de l'antiguitat: fou mencionat per primera vegada per Teofrast en el seu tractat Sobre pedres (300 aC), seguit per Plini el Vell en la seva Naturalis Historiae (77 dC).

L'escala de Mohs de duresa de materials es basa en la capacitat d'una mostra natural de matèria per ratllar-ne una altra. Les mostres de material usades per Mohs són totes minerals, és a dir, substàncies pures que es troben a la natura. Les roques estan formades per un o més minerals. Com que en el moment de dissenyar l'escala el material més dur conegut era el diamant, aquest mineral es troba a dalt de tot d'aquesta. La duresa d'un material es mesura en l'escala buscant el material més dur que el material en qüestió pot ratllar, i/o el material més tou que pot ratllar el material en qüestió. Per exemple, si un material és ratllat per l'apatita però no per la fluorita, la seva duresa en l'escala de Mohs seria d'entre 4 i 5.

L'escala de Mohs és purament ordinal.

1             Talc        Mg3Si4O10(OH)2
2             Guix       CaSO4·2H2O     
3             Calcita    CaCO3 
4             Fluorita   CaF2     
5             Apatita   Ca5(PO4)3(OH–,Cl–,F–)               
6             Ortosa    KAlSi3O8            
7             Quars     SiO2     
8             Topazi    Al2SiO4(OH–,F–)2          
9             Corindó   Al2O3  

10           Diamant  C            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada