dimarts, 10 de maig del 2022

10 de maig 1720 Comença la construcció de la Plaza Mayor de Salamanca Mes de Maig: Virgen del Cobre

La protagonista d'avui és una de les places més boniques d'Espanya.

La Plaza Mayor de Salamanca, és un espai urbà construït com a plaça major castellana que amb el temps s'ha convertit en el centre de la vida social de la ciutat. Va començar la seva construcció tal dia com avui de 1720. Fins llavors era un descampat quatre vegades més gran i va ser construïda en estil barroc. 

El disseny és de l'arquitecte Alberto Churriguera (pavellons Real i de San Martín) i posteriorment continuada per altres amb poques modificacions respecte al projecte inicial. Les places majors castellanes són quadrilàters, sovint irregulars. 

El nom de "Plaza Mayor" es preveu explícitament en una Ordenança dels Reis Catòlics de 1480 com el que ha de portar el lloc d'una població amb suficient espai obert per celebrar el mercat i en el qual ha instal.lar la casa consistorial de l'Ajuntament. També se les coneixia, sobretot a Amèrica com a Plaça d’Armes", i s’utilitzava com principal punt de reunió en cas de un atac, de manera que, a més dels principals edificis públics (casa consistorial i església major) hi trobem els arsenals o guarnicions d'armes. 

El 1935, va ser declarada Monument Nacional, per ser “la Plaza Mayor más decorada, proporcionada y armónica de todas las de su época”. Per això li dediquem la imatge d'avui.


El Mes de Maig l'església el dedica a la Mare de Déu. Nosaltres recordarem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui passem l’Oceà Atlàntic i anem cap a Cuba. És el torn de la Nuestra Señora de la Caridad del Cobre, o la Virgen de la Caridad del Cobre, Caridad del Cobre o simplement Cachita, és una de las advocaciones de la Mare de Déu. És la Patrona de Cuba, aquest solemne nombrament va ser proclamat pel papa Benet XV l’any 1916. La imatge es venera en la Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre a Santiago de Cuba.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada