dilluns, 2 d’octubre del 2023

2 d'octubre Dia de l'Àngel de la Guarda 1893 Neix Katō Sechi, química 1846 Neix Eliza Maria Mosher, metgessa i educadora 1928 Pietat de la Cierva Viudes, Primera alumna de la Universitat de Múrcia

 

Avui parlem de l’Àngel de la Guarda, i de tres dones pioneres en el seu camp: la química, la medicina i les ciències aplicades.

 

Avui l’Església catòlica celebra el dia de l’Àngel de la Guarda. De petits molts hem aprés una oració molt simple que no hauríem de perdre quan creixem... “Àngel de la Guarda, dolça companyia; no em deixis sol ni de nit, ni de dia; perquè em perdria.” Alguns han canviat aquest àngel per “la veu de la consciència” o “una veu interior” que ens acompanya... feu-ho com vulgueu però penseu el que feu i les conseqüències que poden tenir el vostres actes. Grans o petits.. sempre en tenen. Els que hi creiem avui el mimarem i el tindrem especialment present.

 

La química Katō Sechi va néixer el 2 d'octubre (1893-1989). El seu camp de treball va ser la química orgànica. En 1922 va començar a treballar en el laboratori de recerca RIKEN a Tòquio, convertint-se en la primera dona investigadora a estudiar espectroscòpia en un laboratori de física. En 1931 va presentar la seva tesi doctoral (Polimerització de l'acetilè) convertint-se en la tercera dona al Japó a rebre el títol de doctora en ciències. Avui la fotografia és la seva.

 

La metgessa i educadora Eliza Maria Mosher va néixer el 2 d'octubre (1846-1928). En la seva àmplia carrera mèdica va incloure un enfocament educatiu sobre el bon estat físic i el manteniment de la salut. Va ser pionera en medicina postural i sistemes anatòmics: va dissenyar seients de diversos tipus per a tramvies i va inventar una cadira anatòmica per a jardins d'infància. Va ser una dels fundadors de la American Posture League. Avui trobem tot un seguit d’elements ergonòmics, ella va ser una pionera en aquest camp.

 

El 2 d'octubre de 1928 Pietat de la Cierva Viudes va començar a estudiar com a alumna oficial en la Universitat de Múrcia, amb el que es va convertir en l'única dona en la citada Universitat. Les seves aptituds intel·lectuals, van impedir ser objecte de discriminació, i els seus professors la van ajudar en la seva promoció professional, com el professor Fernando Ferrando. Durant el curs, 1929-30, es va traslladar a València per a continuar la carrera, on va poder trobar altres noies universitàries en la Residència d'Escolàpies en la qual s'allotjava, deixant l'aïllament que havia sofert a Múrcia. Allí va coincidir amb tres estudiants de Magisteri i dos de Medicina. Es va llicenciar en Ciències per la Universitat de València en 1932, rebent el Premi Extraordinari de Llicenciatura, i sent una de les afortunades que formava part d'aquest 6% d'alumnat femení del total d'alumnes universitaris.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada